Home

Achtergrond 209 x bekeken

Computervirus legt ziekenhuis Hoorn plat

Een virus heeft het computersysteem van het Westfries Gasthuis in Hoorn vandaag goeddeels platgelegd.

In de operatiekamers worden alleen spoedbehandelingen uitgevoerd en de poliklinieken beperken zich tot patiënten die acute zorg nodig hebben. Dit maakte het ziekenhuis vanmiddag bekend.

Het virus is vermoedelijk net voor het afgelopen weekeinde het computernetwerk van het ziekenhuis binnengedrongen, zegt Hugo Keuzenkamp van de raad van bestuur van het Westfriesgasthuis. Dinsdag werd in de loop van de dag duidelijk dat er problemen waren, woensdag lag het systeem grotendeels plat.

Het computervirus spoort gebruikersnamen in het systeem op en probeert vervolgens willekeurig wachtwoorden uit. Omdat het computersysteem gebruikersaccounts blokkeert na vijf mislukte invoerpogingen van het wachtwoord, konden veel medewerkers van het ziekenhuis woensdag niet meer inloggen. Ook werd het systeem buitengewoon traag.

Volgens Keuzenkamp is uit verschillende scans duidelijk geworden dat het om een mutatie gaat van een virus dat eerder dit jaar voor het eerst opdook. Het is niet bekend hoe het virus het netwerk van het Westfriesgasthuis kon binnendringen. Externe deskundigen en eigen ICT-medewerkers onderzoeken dit. Andere ziekenhuizen in Nederland zijn woensdag door het hospitaal gewaarschuwd. Keuzenkamp wil niet zeggen om welk virus het precies gaat.

Het Hoornse ziekenhuis heeft woensdag één operatiekamer permanent operationeel gehouden en enkele tientallen operaties moeten uitstellen. De achterstand wordt de komende dagen zo veel mogelijk weggewerkt. Volgens Keuzenkamp is bewust gekozen voor uitstel. "Ons ziekenhuis is in sterke mate gedigitaliseerd. Veel mensen zijn de papieren procedures ontwend.''

Keuzenkamp zegt dat er geen gevaar bestaat dat door het virus vertrouwelijke patiëntgegevens op straat belanden. Het systeem is op dat punt "100 procent waterdicht'', stelt hij. Zijn verwachting is dat de computersystemen in het ziekenhuis donderdag weer normaal functioneren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.