Home

Achtergrond 265 x bekeken 1 reactie

'Combinatie virus en parasiet nekt bijen'

Amerikaanse onderzoekers denken dat de meest waarschijnlijke oorzaak van het vooralsnog mysterieus verdwijnen van bijenvolken een combinatie is van een virus en een parasiet.

De leider van de onderzoekers, Jerry Bromenshenk van de Universiteit Van Montana, meent na lang onderzoek dat door een eencellige parasiet, de nosema cercanae, bij bijen het iridovirus fataal wordt. Het virus op zich, dat ook bij andere insecten voorkomt, kan de bij overleven. Het is de parasiet die dat onmogelijk maakt.
De onderzoeksresultaten van Bromenshenk zijn donderdag in het vaktijdtschrift PloS One gepubliceerd. Het massaal verdwijnen van bijenvolken is sinds drie jaar als een groot probleem onderkend. De bij speelt door de bestuiving een cruciale rol bij de productie van een groot deel van het voedsel in de wereld.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    miellerie

    Een goed boek omtrent dit onderwerp: A Spring without bees — How collony Collapse Disorder has endangered our food supply van Michael Schacker.
    Bespreking kan je binnenkort trouwens lezen op www.miellerie.be

Of registreer je om te kunnen reageren.