Home

Achtergrond 271 x bekeken

Celstraffen bij Italiaanse fraude met zuivelquota

Het gerechtshof in het Italiaanse Pordenone heeft twee mannen veroordeeld tot drieënhalf jaar cel vanwege hun betrokkenheid bij een omvangrijk fraudeschandaal met Europese zuivelquota, waarbij ongeveer 20 miljoen euro aan superheffing is vermeden. Het gerechtshof in het Italiaanse Pordenone heeft twee mannen veroordeeld tot drieënhalf jaar cel vanwege hun betrokkenheid bij een omvangrijk fraudeschandaal met Europese zuivelquota, waarbij ongeveer 20 miljoen euro aan superheffing is vermeden.

Via een netwerk van 'papieren' coöperaties werd de verplichte superheffing omzeild, die betaald moet worden bij overschrijding van het zuivelquotum. Vanuit de coöperaties werd de melk doorverkocht aan de zuivelverwerkende industrie. In werkelijkheid was sprake van directe handel tussen de melkveehouders en de zuivelindustrie.

De coöperaties zijn als 'eerste koper' van de melk verplicht om bij overproductie superheffing af te dragen aan de Italiaanse overheid. Ze deden echter voorkomen dat de heffing zou zijn weggestreept tegen kredieten voor de melkveehouders vanwege onderschrijding van het nationaal quotum, het volgende jaar.

Omdat de coöperaties in werkelijkheid geen inkomen of bezittingen hebben is het lastig om de gederfde heffingen op hen te verhalen. Tijdens het gerechtelijk onderzoek zijn eigendommen bevroren van de twee mannen en van andere betrokkenen, ter waarde van 16 miljoen euro.

Sommige verdachten zijn ook betrokken geweest bij andere fraudezaken met melkquota. In totaal zou zo in Italië in de periode 1998-2006 meer dan 100 miljoen euro aan superheffing niet zijn betaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.