Home

Achtergrond 233 x bekeken 1 reactie

Cargill ziet winst stijgen; waarschuwt voor risico's

Cargill heeft het afgelopen kwartaal de winst zien stijgen tot 634 miljoen euro (883 miljoen dollar), 68 procent meer dan een jaar geleden.

Het Amerikaanse agriconcern zegt te profiteren van de sterke prijsschommelingen voor tarwe en in mindere mate mais.

Op de termijnmarkt Chicago is tarwe in het kwartaal eindigend op 31 augustus 50 procent gestegen. Maïs won 22 procent aan waarde en soja 8 procent. De beweeglijkheid is het gevolg van een door heet en droog weer gedecimeerde Russische graanoogst. Door een opvallende bijstelling van de maisvoorraad in de VS is de koers van mais inmiddels dalende.

De omzet steeg 6 procent tot 19,9 miljard euro (27,8 miljard dollar). Wanneer het vaak vertekendende controlerend aandeel in kunstmestproducent Mosaic buiten beschouwing wordt gelaten, steeg de winst met 51 procent. Cargill benadrukt dat de risico’s op de internationale grondstoffenmarkt zijn toegenomen.

Cargill zegt last te hebben van de terugvallende markt voor veevoer. In de VS hebben veel boeren in reactie op lage vleesprijzen de veestapel fors naar beneden bijgesteld. Ook de markt voor energie is weinig stabiel, aldus Cargill.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Trader

    ((de dollar en euro omzet staan in de verkeerde volgorde)).
    Wel een vermakleijke opmerking van de grootste handelaar ter wereld. Zij zelf bepalen voor een groot deel wat er op de markten geschiedt....

Of registreer je om te kunnen reageren.