Home

Achtergrond 257 x bekeken

CDA wordt dertig, maar wacht met feest

Het CDA bestaat maandag dertig jaar, maar de christendemocraten wachten nog even met het vieren van een feestje.

De bedoeling is dat er nog eind dit jaar een partijbijeenkomst wordt georganiseerd ter ere van het jubileum, maar het is nog niet duidelijk hoe en wanneer precies.

Het CDA maakt een turbulente periode door sinds de historische verkiezingsnederlaag van 9 juni, waarbij de partij in de Tweede Kamer is gehalveerd van 41 naar 21 zetels. De gemoederen zijn ook nog niet bedaard na de heftige interne discussie over samenwerking met de PVV om een minderheidskabinet met VVD mogelijk te maken. Deze discussie bezorgde het CDA het grootste partijcongres ooit, op 2 oktober in Arnhem.

Volgens een woordvoerder van het partijbureau is het vooral een agendakwestie. Hij wees erop dat het congres in Arnhem nog maar net achter de rug is. Bovendien zit er alweer een nieuw congres aan te komen, omdat waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker vertrekt. Ook wordt nog naar een moment gezocht om Jan Peter Balkenende te eren. Hij heeft vier kabinetten op zijn naam staan, maar is als partijleider in juni teruggetreden na de verkiezingsnederlaag.

Het Christen-Democratisch Appèl is op 11 oktober 1980 ontstaan uit een fusie van de Christelijk-Historische Unie (CHU), Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en Katholieke Volkspartij (KVP). Maar de drie partijen waren al in 1967 over samenwerking in gesprek. Ook hadden ze bij de verkiezingen in 1977 al een gezamenlijke kandidatenlijst. Dries van Agt van de KVP werd toen de eerste lijsttrekker. De belangrijkste 'architect' achter de fusie was ook een KVP'er: Piet Steenkamp.

De partij heeft vier uitgangspunten: publieke gerechtigheid ("Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft de burger zekerheid''), gespreide verantwoordelijkheid ("We zijn samen verantwoordelijk voor een goede samenleving''), solidariteit ("We leven niet alleen voor onszelf, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven'') en rentmeesterschap ("We hebben de aarde te leen van God. Daarom moeten we de aarde goed achterlaten voor volgende generaties").

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.