Home

Achtergrond 355 x bekeken

Bleker: stop met aankopen voor verbindingszones

De verwerving van gronden voor robuuste verbindingszones wordt vanaf nu niet meer door het rijk gefinancierd.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de provincies. De aankoopplicht voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) schort hij op. Met die bepalingen geeft Bleker uitvoering aan de passages in het regeerakkoord van VVD en CDA over natuur.

De twee regeringspartijen willen de EHS 'herijken' en de robuuste verbindingszones schrappen. Bleker gaf bij zijn aantreden aan zo snel mogelijk duidelijkheid te willen over de gevolgen hiervan. De provincies reageren verschillend op de brief.

"Wij hebben altijd gezegd dat het wel wat minder kan", zegt de Overijsselse gedeputeerde Piet Jansen. Gelderland denkt daar anders over. Gedeputeerde Harry Keereweer twitterde vanochtend dat de brief van Bleker ingaat tegen eerder gemaakte afspraken met de rijksoverheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.