Home

Achtergrond 189 x bekeken

'Bin Laden' uit kritiek op overheid Pakistan

Vandaag is een geluidsopname opgedoken waarvan gedacht wordt dat hij is ingesproken door de voortvluchtige terrorist Osama Bin Laden.

Hij uit daarin kritiek op de Pakistaanse regering. Verschillende media meldden dat vandaag.

De spreker vindt dat de Pakistaanse regering niet goed heeft gereageerd op de overstromingen die Pakistan enkele weken geleden troffen. "Miljoenen kinderen hebben geen dak meer boven hun hoofd en het ontbreekt ze aan basisbehoeften als drinkwater. Uiteindelijk leidt dat tot hun dood", klonk het op de opname.

De authenticiteit van de opname is nog niet bevestigd. De laatste keer dat een vermoedelijke geluidsopname van de leider van terreurbeweging al-Qaeda opdook, was in maart. Of Bin Laden in die opname echt aan het woord was, is niet duidelijk geworden.

De spreker maakt zich in deze nieuwe opname zorgen om klimaatverandering en roept landen op meer geld voor de ondersteuning van slachtoffers van natuurrampen te reserveren. Volgens hem gaan vele malen meer mensen dood door natuurrampen dan door oorlogen. Hij hekelt dan ook landen in de regio van Pakistan die veel geld spenderen aan defensie. Dat geld kan volgens de spreker beter aan het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering worden besteed.

Na een lange radiostilte lijkt Bin Laden opeens meer op de voorgrond te treden. Vrijdag meldden Amerikaanse media dat de spoorloze leider van al-Qaeda betrokken zou zijn bij plannen om aanslagen te plegen in Europa. Enkele maanden geleden zou Bin Laden zijn ondergeschikten opdracht hebben gegeven voor zeker drie aanslagen op steden in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en waarschijnlijk ook de Verenigde Staten, op dezelfde manier als in Mumbai. In de Indiase stad schoten in 2008 zwaarbewapende moslimextremisten 160 mensen dood.

Bin Laden is 's werelds meest gezochte man. Er staat een prijs van ruim 18 miljoen euro op zijn hoofd. Vermoedelijk houdt de leider van al-Qaeda zich schuil in de onherbergzame tribale grensregio tussen Afghanistan en Pakistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.