Home

Achtergrond 154 x bekeken

'Bezuiniging op mbo ramp voor economie'

"Een kleine ramp voor de Nederlandse economie.''

Zo noemt voorzitter van de MBO Raad Jan van Zijl de kabinetsplannen om bekostiging van het volgen van een mbo-opleiding door mensen ouder dan 30 jaar, af te schaffen. Die plannen hebben volgens hem grote gevolgen voor werknemers die willen bijscholen of herintreders die willen omscholen. "Het kabinet gaat er te gemakkelijk van uit dat mensen dat zelf wel betalen of dat de werkgever wel investeert.''

Ook mensen die werkloos zijn of die dat dreigen te raken en dat met om- of bijscholing willen oplossen, zijn de dupe. Vooral de zorg wordt getroffen, aldus dus de raad in een verklaring van dinsdag. Daarin stelt Van Zijl: "De zorg moet het voor het oplossen van het personeelstekort voornamelijk hebben van mensen die zich laten omscholen. Van de 60.000 deelnemers ouder dan 30 jaar die we in het mbo hebben, volgen er 22.000 een zorgopleiding. De werkgevers in de zorg hebben al aangegeven geen geld te hebben om in opleidingen te investeren."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.