Home

Achtergrond 1273 x bekeken 1 reactie

Beter economisch jaarresultaat melkveebedrijven

Het gemiddelde economisch jaarresultaat (EJR) van de Nederlandse melkveebedrijven is in 2010 gestegen.

Het aantal dagen levensduur is licht gedaald. Dat blijkt uit de jaarstatistieken van fokkerijorganisatie CRV.

Het gemiddeld EJR, de maat voor de economische waarde van de geproduceerde melk op basis van de waarde van melk, vet en eiwit, is in 2010 gestegen van 2077 naar 2119. Deze stijging is veroorzaakt door een hogere vet- en eiwitproductie per koe. De Nederlandse melkveebedrijven wisten gemiddeld 468 kilo extra eiwit te produceren.

De melkveehouders hebben het volgens een woordvoerder van CRV gezien de omstandigheden goed gedaan. “Vanwege de lage melkprijs moesten de melkveehouders op de kleintjes letten.”

Het aantal dagen levensduur van de Nederlandse stamboekkoeien is in 2010 gedaald van 2.128 naar 2.114 dagen. Hoewel het gaat om een lichte daling geeft ook CRV aan de levensduur liever te zien stijgen. Duidelijk is dat melkveehouders het afgelopen jaar vanwege het kostenaspect eerder afscheid hebben genomen van probleemkoeien.

De gemiddelde melkproductie per koe bedraagt nu 8.344 kilo melk met 4,38 procent vet en 3,53 procent eiwit. De gemiddelde levensproductie van de Nederlandse koeien blijft met 30.482 kilo stabiel boven de grens van 30.000 kilo. De dieren produceren deze hoeveelheid met gemiddeld 4,37 procent vet en 3,50 procent eiwit.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul

    Alleen jammer dat het EJR zo weinig voorstelt. Het is een berekend getal met gemiddelde cijfers. Waar het om draait (kostprijs) is de levensproductie per koe in combi met het aantal dagen. En wat blijkt: het aantal productieve levensduur dagen is in krap 20 (!) jaar 3.5 maanden gestegen (veeteelt okt. pag. 10 tabel1) Dus de hosanna stemming bij CRV mag best een stukje minder zijn. Wat heeft de fokkerij gedaan de laatste 20 jaar?

Of registreer je om te kunnen reageren.