Home

Achtergrond 223 x bekeken

Belang weer onderstreept

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij is een hot item.

In Nederland wordt veel gedaan om het gebruik van antibiotica terug te dringen. De doelstellingen zijn niet gering: een halvering van het gebruik in drie jaar tijd.

Een nieuwe onderzoek in opdracht van de Europese Commissie wijst opnieuw naar de uitzonderlijke situatie waarin Nederland zit. Volgens de berekeningen wordt in de Nederlandse veehouderij bijna twee keer zoveel antibiotica gebruikt als in de buurlanden en zelfs tien keer meer dan in Noorwegen. Het niveau in Frankrijk is vergelijkbaar met Nederland.

Nu zijn veel kanttekeningen te plaatsen bij de verkennende studie; Nederland heeft een intensievere landbouw en dieren die in het buitenland worden geslacht vallen onder de productie in het buitenland, terwijl het antibioticagebruik op Nederlands conto komt. Maar het beeld dat er in Nederland veel meer antibiotica gebruikt worden dan in andere landen blijft staan.

Het onderzoek wijst er opnieuw op dat er hard gewerkt moet worden aan antibioticareductie. Nederland staat hierin niet alleen: Frankrijk heeft hetzelfde probleem. Mogelijk zijn er bij de landen waar nog geen gegevens van bekend zijn meer 'lotgenoten'.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.