Home

Achtergrond 225 x bekeken

'Appeloogst valt nog kleiner uit dan gedacht'

De Nederlandse appeloogst valt mogelijk nog kleiner uit dan verwacht.

Jan Peeters van adviesbureau Fruit Consult zegt dat de opbrengst 10 procent onder de prognosecijfers van juli uitkomt. Toen verwachtten DLV Plant en het Productschap Tuinbouw (PT) een totale oogst van 267.000 ton, 14 procent minder dan een jaar eerder. PT en DLV verwerken momenteel de laatste cijfers en lijken nog vast te houden aan hun eerdere prognose.

Volgens Fruit Consult melden veel telers veel minder kilo’s binnen te halen dan eerder verwacht. Daarbij geldt wel een grote spreiding: sommige telers zien de oogst ten opzichte van vorig jaar met tientallen procenten dalen, anderen nauwelijks. Peeters: ”Het beeld is wel dat de vorige prognose te positief was.” Volgens Peeters is de maat van de vruchten kleiner dan vorig jaar, wat niet geheel terug te zien is in de prognoses.

Zweer van Aalsburg van de coöperatie Fruitmasters verwacht ook dat de prognose te positief was, al wil hij zich niet vastleggen op percentages. ”We horen van telers eenvoudigweg dat er na de eerste pluk, die vrij groot was, een matige tweede pluk volgt. De Jonagolds zijn vrij grof, de Elstars normaal.” Van Aalsburg verwacht dat veel telers kunnen profiteren van hogere prijzen, die in combinatie met lagere plukkosten de lagere volumes goedmaken.

Voorzitter Ad Slabbekoorn van de ZLTO-vakgroep Fruitteelt weet zo goed als zeker dat de prognose van juli niet overtroffen zal worden. ”Het wordt in Zeeland gelijk of minder dan toen is voorgesteld, al is het beeld nog incompleet”, zegt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.