Home

Achtergrond 467 x bekeken 4 reacties

Alleen voorlopers profiteren

De animo voor beren mesten is bijna groter dan de afzetmogelijkheden van het vlees.

Michiel van Butselaar vertelt in deze Boerderij dat hij vroeger meer moeite had met castreren dan nu met beergedrag in zijn stallen. Het beren mesten kost extra aandacht, maar gaat hem goed af. De situatie van Van Butselaar staat voor de berenmesterij anno 2010. Het gaat veel beter dan jaren geleden werd gedacht: minder problemen in de stal dan verwacht, minder stinkers aan de slachtlijn en betere afzetmogelijkheden voor berenvlees.

Tot enkele jaren geleden gold het haast als een feit dat berenvlees in het supermarktkanaal niet was te slijten. Kijk hoe de wereld er nu voor staat: vooruitlopend op het algehele castratieverbod in 2015 struikelen supermarktketens haast over elkaar bij de opname in het assortiment van vlees van ongecastreerde varkens. Reken maar dat die ontwikkeling doorgaat. De weerstand bij inkopers tegen berenvlees zal wegebben, in ieder geval veel minder absoluut worden dan hij was.

Dat is het goede nieuws. Dan het mindere: het aanbod van vlees van ongecastreerde varkens dreigt de afzetmogelijkheden te gaan overtreffen.

Vion wijst er regelmatig op dat varkenshouders maat moeten houden met omschakeling naar beren mesten. De mogelijkheden om berenvlees af te zetten houden volgens Vion geen gelijke tred met het berenaanbod, en al helemaal niet met de ánimo onder vleesvarkenshouders om over te stappen. In een wereld van vraag en aanbod, die de varkenshouderij onmiskenbaar is, betekent dat niets anders dan dat prijserosie op de loer ligt. Daarmee zou het financiële voordeel van beren mesten verdampen.

Grote vraag is dan hoe dat gevaar te keren in een sector met véél individuele varkensbedrijven. Antwoord: dat gevaar is niet te keren. Varkenshouders kiezen voor het beste rendement, tót dat verdampt. En dan gaan ze weer op zoek naar de volgende kans op extra rendement.
En opnieuw profiteren dan alleen de voorlopers en de early adaptors ten volle van de nieuwe mogelijkheden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  en terecht! innoveren moet beloond worden anders staan we stil.. en worden we links en rechts ingehaald. Als dadelijk beren mesten gangbaar wordt is de kostprijs weer 2 cent per kg gedaald... En hebben we weer een streepje voor op de concurrentie aan de andere kant van de oceaan.

  Ik snap dat bedrijven die hun kunstje goed beheersen niet snel om zullen schakelen ook dit is zeer terecht. Never change a winning team..

  helaas hebben we ook een groep boeren die bij elke nieuwe ontwikkeling omschakelen maar veel te laat. Deze groep neemt niet de tijd om het kunstje goed te beheersen waardoor er nooit maximaal rendement wordt behaald. Want voor het zover is staat er weer een nieuwe ontwikkeling klaar.

  Strategie en visie blijft belangrijk bij elke keuze die je voor je bedrijf maakt. Dit betekent dat niet elke nieuwe innovatie direct ingevoerd moet worden maar dat je elke innovatie goed moet beoordelen of die in je bedrijf past en wanneer deze ingevoerd moet worden. Goed informeren en een goede begeleiding afdwingen bij het inpassen is een vereiste.

 • no-profile-image

  Jean Janssen

  Meneer Tholhuijsen er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Iemand die uw artikel leest zou haast gaan geloven dat er maar een afnemer van varkens is in Nederland. Laat ik u gerust stellen er zijn gelukkig veel meer, waaronder ook voorlopers die de beste afzetmarkten zoeken in binnen- en buitenland. Wij hebben voldoende ruimte om beren gegarandeerd af te nemen en goed tot waarde te brengen!
  Jean Janssen, Janssen Vee- en Varkenshandel Koningsbosch

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Klopt Jean, Tönnies weigert geen beren, kan er zat gebruiken. Juist dat is het probleem van VION. Boeren hoeven beslist niet op de rem, afzet van beren is er genoeg. En laten we eerlijk zijn, verdoofd castreren is toch een gedrocht. De apparaten staan overal dik onder het stof.

 • no-profile-image

  down under

  Als ik naar de duitse tv kijk hoor ik nooit iets over berengeur, sterker nog veel vlees gaat in worsten die al voorgegaard zijn en/of van rauw vlees (salamie - cervelaat) gemaakt zijn waardoor berengeur geen probleem moet zijn. Nee het zijn die paar hammen die naar Italië gaan (wat ik trouwens ook vreemd vindt, immers de parma ham is toch alleen maar een gedroogde ham en geeft dus geen berengeur, toch?) welke voor vion een reden vormen om de voet op de rem te zetten. Ik zou zeggen buig je nadeel om naar je voordeel door te zeggen dat men minder hammen voor ze heeft waardoor die hammen (van de borgen) die vion wel kan aan bieden, maar in mindere volumes en dus minder aanbod, duurder worden. (Was les 1 in mijn economie les.) Het echte probleem zit hem in mijn ogen dan ook niet in een te groot aanbod van beren maar in het feit - welke John ook al aanhaalt - dat de slachters weten dat we een grotere marge pakken door een efficientere VC. Om "hun" concurentie positie te versterken proberen ze het vlees voor een lagere prijs aan te bieden in de wetenschap dat de berenmesters lagere kosten hebben en dus een lagere opbrengstprijs ook wel "overleven". Kortom wij denken "maatschappelijk verantwoord" bezig te zijn maar de knaken komen bij de slachters/retailers terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.