Home

Achtergrond 168 x bekeken

Rechter wijst bezwaar Wilders af

De rechtbank in Amsterdam heeft het bezwaar van Geert Wilders tegen zijn vervolging afgewezen.

Dat maakte de rechtbank gisteravond bekend. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de politicus op last van het gerechtshof voor groepsbelediging van moslims, en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Zijn advocaat Bram Moszkowicz stelde eerder gisteren, voorafgaand aan de behandeling van het bezwaar door de rechtbank, met name bezwaar te maken tegen vervolging voor groepsbelediging. Daarvoor zou Wilders volgens hem niet kunnen worden veroordeeld, omdat deze aanklacht van het OM verder zou gaan dan het gerechtshof in Amsterdam vorig jaar besloten had.

De rechter heeft woensdag echter vastgesteld dat het OM Wilders niet voor meer vervolgt dan waartoe het hof opdracht heeft gegeven. Wilders is volgens de rechtbank Amsterdam dan ook niet-ontvankelijk in zijn bezwaar.

Op de vraag eerder op de dag wat Moszkowicz zou doen bij een voor Wilders negatief oordeel van de rechtbank, stelde de advocaat dan volgende week verder te gaan met het inhoudelijk bekijken van de zaak. De rechtszaak tegen Wilders gaat volgens planning op 20 januari van start met een zogenoemde regiezitting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.