Home

Achtergrond 307 x bekeken

'NAK draait ongeveer quitte'

De NAK heeft vorig jaar ongeveer quitte gedraaid. In 2008 leed de keuringsdienst een verlies van 4,8 miljoen euro. Dit jaar verwacht de NAK een kleine winst te boeken.

Algemeen directeur Pieter Oosterveld kan nog geen precieze cijfers geven. De financiële resultaten over 2009 worden bekend gemaakt op de telersvergaderingen die de NAK later deze maand gaat houden.

Maar Oosterveld verwacht dat de keuringsdienst ongeveer quitte heeft gedraaid, terwijl een negatief bedrijfsresultaat was begroot van 120.000 euro. Oosterveld: "De NAK heeft efficiency maatregelen doorgevoerd en we hebben scherp op de kosten gelet."

Over 2008 boekte de NAK een negatief bedrijfsresultaat van ruim 4,8 miljoen euro. Het eigen vermogen daalde van 13 miljoen euro naar bijna 9,4 miljoen euro aan het eind van 2008. De keuringsdienst heeft in dat jaar een voorziening moeten treffen van 3,6 miljoen euro voor de pensioenvoorziening. De NAK financiert de pensioenen via een beleggingsdepot. Oosterveld: "Door de negatieve opbrengsten in het depot in 2008 moesten we de reserves aanvullen. Bovendien moesten we hogere pensioenpremies betalen om aan de verplichtingen te kunnen blijven voldoen. De toegenomen premiedruk en het treffen van de voorziening hadden een sterk negatief effect op het bedrijfsresultaat in 2008."

De NAK heeft voor dit jaar een klein positief bedrijfsresultaat begroot. Oosterveld: "De pensioenreserves zijn aangevuld. En we gaan de tarieven iets aanpassen. Welke tarieven dat zijn maken we bekend op de telersvergaderingen die straks worden gehouden. Verder blijven we op de kosten letten waar mogelijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.