Home

Achtergrond 229 x bekeken

Zonder meer troepen mislukt Afghaanse missie

De missie in Afghanistan mislukt zeer waarschijnlijk wanneer er komend jaar niet nog meer troepen worden ingezet.

De missie in Afghanistan mislukt zeer waarschijnlijk wanneer er komend jaar niet nog meer troepen worden ingezet. Dat stelt de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan generaal Stanley McChrystal in een vertrouwelijk rapport, volgens de maandageditie van de krant The Washington Post. Een woordvoerder van McChrystal in de Afghaanse hoofdstad Kabul bevestigde later het bestaan van het rapport.

"Wanneer we falen het initiatief te nemen en de stootkracht van de opstandelingen niet keren in de komende termijn (twaalf maanden), dan lopen we het gevaar dat we in een situatie terechtkomen waarin het neerslaan van de opstand niet langer mogelijk is.'' Dat vreest McChrystal in zijn 66 pagina's tellende stuk waarin hij op meer Amerikaanse troepen aandringt. Hij gaf het 30 augustus aan de minister van Defensie Robert Gates en het wordt nu bestudeerd in het Witte Huis.

McChrystal zou de Amerikaanse president Barack Obama willen vragen 30.000 man extra, gevechtstroepen en opleiders van het Afghaanse leger, naar Afghanistan te sturen. Obama heeft het aantal militairen al met 21.000 verhoogd tot 68.000. McChrystal pleit in zijn rapport ook voor een andere strategie van de buitenlandse ISAF-troepen. De nadruk zou moeten komen te liggen op het winnen van de gunst van de bevolking. Ook heeft McChrystal forse kritiek op de Afghaanse overheid. "De zwakheid van de staatsinstellingen, de wijdverbreide corruptie en het misbruik van macht door verscheidene functionarissen, en onze eigen vergissingen (van de ISAF) hebben de Afghanen weinig reden gegeven om hun regering te steunen'', aldus de generaal.

McChrystal is sinds enkele maanden de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan. Hij werd aangesteld om een nieuwe benadering van de strijd tegen de Taliban te bedenken. De oorlog duurt acht jaar en 2009 is nu al het dodelijkste jaar sinds het begin van de strijd. De steun voor de missie is in de Verenigde Staten op een historische dieptepunt beland. Slechts 39 procent staat nog achter de oorlog, terwijl 59 procent tegen is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.