Home

Achtergrond 180 x bekeken

Wereldwinkel viert veertigjarig jubileum

Het is vandaag veertig jaar geleden dat de eerste Wereldwinkel in Breukelen de deuren opende.

Er is alle reden voor een feestje, want het idealistische vrijwilligersproject blijkt succesvoller dan ooit: wat in 1968 begon met een enkele winkel is inmiddels een franchise met een miljoenomzet. De eerste Wereldwinkel diende als protest tegen de hoge tariefmuren die de Westerse markten beschermden tegen import uit de Derde Wereld. Het vrijwilligersproject stelde boeren en fabrikanten uit ontwikkelingslanden in staat om hun producten voor een eerlijke prijs in Europa aan de man te brengen.

Het idealistische gedachtegoed van de Wereldwinkel sloeg aan en inmiddels telt het keten meer dan drieduizend winkels in Europa. Met behulp van ruim twaalfduizend vrijwilligers weten de bijna vierhonderd Nederlandse vestigingen jaarlijks een omzet van circa 33 miljoen te halen.

De Wereldwinkels zijn met hun tijd meegegaan. Tegen het einde van 2009 moeten honderd van de Nederlandse vestigingen klimaatneutraal kunnen draaien. Eerlijke handel en klimaat zijn volgens de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels met elkaar verbonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.