Home

Achtergrond 340 x bekeken

WUR: tuinders Heemskerk moeten zich verenigen

Tuinders in Heemskerkerduin (Noord-Holland) zijn gebaat bij de oprichting van een ontwikkelingsmaatschappij voor de herstructurering van het tuinbouwgebied in Heemskerk.

Dat concluderen onderzoekers van de Wageningen Universiteit. De werkgroep Van Duin tot Dorp vroeg de universiteit onderzoek te doen naar de toekomst en inrichting van het tuinbouwgebied in Heemskerk.

De perspectieven op lange termijn zijn goed voor tuinders. In het scenario 'Schaalvergroting' is volgens de onderzoekers in 2020 nog plaats voor maximaal 49 bedrijven.

Belangrijkste knelpunten zijn de hoge grondprijs en de bereidheid van tuinders om mee te werken aan herstructurering. Het vormen van een ontwikkelingsmaatschappij zou die knelpunten kunnen aanpakken. Daarin zouden naast tuinders ook andere partijen die de noodzaak van herstructurering erkennen, vertegenwoordigd moeten zijn. Vooral siertelers zijn ongerust over de hoge grondprijzen en onzekerheden in het ruimtelijke beleid van provincie en gemeenten.

Volgens de onderzoekers werkt het beleid onttrekking van grond aan de tuinbouw ten gunste van niet-agrarische functies in de hand. Woningcorporaties en projectontwikkelaars kopen tuinbouwgrond boven de agrarische waarde en beperken zo de mogelijkheden voor een rendabele bedrijfsuitbreiding van tuinders.

Bovendien bieden het huidige en voorgenomen bestemmingsplan voor Heemskerkerduin en Noorddorp volop mogelijkheden voor niet-agrarische functies in het gebied. Ook die kunnen een verdere ontwikkeling in de weg staan, stellen de onderzoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.