Home

Achtergrond 213 x bekeken

Vreselijk schrikbeeld

De varkenshouderij kan het zich niet veroorloven het MRSA-probleem te negeren.

Resistentie tegen antibiotica, zoals bij de MRSA-bacterie, is een groot gevaar voor de volksgezondheid. Het is een groter gevaar dan de Mexicaanse griep. Dat zegt RIVM-directeur Roel Coutinho. Hij spreekt van een ‘vreselijk schrikbeeld’.

De MRSA-bacterie heeft zich genesteld in de varkenshouderij. Dat is geen acuut probleem, varkens worden er niet ziek van. Maar intussen zitten ze vol met bacteriën die immuun zijn voor antibiotica. In de darmflora van varkens reageert meer dan de helft van de bacteriën niet meer op één bepaald antibioticum of meerdere antibiotica. Deze multiresistente neemt toe en baart veel zorgen.

Daarom moet het antibioticum-gebruik omlaag of, beter, in de varkenshouderij worden uitgebannen. Stoppen met antibiotica betekent stoppen met de relatieve bevoordeling in het varkenslichaam van resistente bacteriën. Immers, door antibiotica leggen gevoelige bacteriën het loodje en hebben de resistente het rijk alleen.

De MRSA-problematiek hangt al jaren in de lucht. Inmiddels gaan op verschillende plaatsen in de varkenshouderij innovatienetwerken aan de slag met vermindering van het antibioticagebruik. Groepjes vleesvarkenshouders zijn begonnen of staan op het punt dat te doen. Het innovatienetwerk van het ministerie van LNV kan nog wel wat liefhebbers gebruiken.

Varkenshouders zouden voor zulke experimenten in de rij moeten staan. Niet zozeer voor zichzelf, antibiotica zijn immers goedkope probleemoplossers op hun bedrijven, maar meer voor het goede imago van de sector.

De varkenshouderij, met haar toch al veelgeplaagde imago, kan het zich niet veroorloven geassocieerd te worden met de aantasting van de heilzame werking van antibiotica in de humane geneeskunde, de krachtigste en waardevolste medicijnen die ooit zijn gevonden. Anders strekt het ‘vreselijk schrikbeeld’ zich uit tot de varkenshouderij. Ook dat moet voorkomen worden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.