Home

Achtergrond 342 x bekeken

Vervolgonderzoek naar nieuwe telen

Onderzoek naar het nieuwe telen wordt uitgebreid naar paprika.

De proef met tomaat wordt verlengd, omdat telers door de afzetcrisis nu niet investeren in praktijkproeven. Dat blijkt uit plannen binnen het Productschap Tuinbouw (PT). De sectorcommissie energie praat volgende week over plannen ter waarde van één miljoen euro, gefinancierd uit het fonds Proof Of Principles van LNV.

Circa de helft van het budget wordt gestoken in een testprogramma voor paprika. Doel is om aan te tonen dat een productie van 30 kilo per vierkante meter ook bij gele paprika kan worden gerealiseerd met een beperkt gasverbruik. Hierbij is het de bedoeling om 95 procent van de warmtevraag in te vullen met laagwaardige warmte.

De LTO-gewascommissie paprika heeft in een advies echter laten weten dat het hecht aan een onderzoek waarvoor minder investeringen nodig zijn. In het plan wordt uitgegaan van twee beweegbare schermen, vast folie, buitenluchtaanzuiging met verwarming en luchtbevochtiging. De basisinvestering bedraagt 10 euro per vierkante meter.

Michel van Ruijven, voorzitter van de gewascommissie paprika zegt een alternatief laagdrempeliger plan te hebben ingediend bij het PT, gericht op betere isolatie en vochtafvoer. "Dat idee bestaat al jaren, maar er zijn goede resultaten gehaald bij eerdere met tomaat en komkommer."

De proef met het nieuwe telen bij tomaten krijgt eveneens een vervolg. Door de malaise in de teelt, is er geen ruimte voor praktijkproeven op de bedrijven, waardoor de sector een verfijning van het concept wil testen. Ook is meer kennis nodig van het telen in strenge winters en milde zomers. De huidige proef op het Improvement Centre in Bleiswijk lukt ruimschoots, zo blijkt.

Teeltbegeleider Dick Breugem stelde maandagavond dat de productie van 50 kilo tomaat per vierkante meter al boven het beoogde niveau ligt. Ook het gasverbuik is met 20 kuub per vierkante meter onder het beoogde doel gebleven. Breugem zei dat hij voor het seizoen sceptisch was, maar nu overtuigd is van de kansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.