Home

Achtergrond 196 x bekeken 6 reacties

Verburg: praten over zuivel prima

Minister Gerda Verburg zal de aangekondigde extra EU-landbouwraad op 5 oktober over de situatie in de zuivel bijwonen. Maar een ander standpunt zal ze er niet innemen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van LNV vanmiddag desgevraagd gezegd. De extra landbouwraad, waarvoor LNV overigens nog geen formele uitnodiging heeft ontvangen, is een initiatief van Frankrijk.

De Fransen vinden dat Europa meer moet doen om noodlijdende melkveehouders bij te staan. De Franse minister Bruno Le Maire heeft inmiddels twintig lidstaten achter een Frans-Duits plan gekregen (inclusief Frankrijk en Duitsland zelf). Dat plan kan daarmee rekenen op een gekwalificeerde meerderheid. Nederland steunt het plan niet.

Het voorstel vraagt om meer ondersteunende maatregelen, zoals hogere exportrestituties voor boter, melkpoeder en kaas. Daarnaast dringen Frankrijk en Duitsland aan op een nieuwe regulering voor de zuivel, ter vervanging van de huidige quotering, die in 2015 verdwijnt. Het voorstel tornt niet aan de gemaakte quota-afspraken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Verburg, het spreekwoord zegt beter ten halve gekeerd............. Wereldmarktprijs betekent, de gemiddelde prijs van Europa, Azie, Australië, Afrika en Amerika.
  Zitten we te wachten op een prijs van 18 centen? Dacht het niet.
  De supers en fabrieken wel.

 • no-profile-image

  w.a.r.m.wrijving

  Als nationaal het beste is om veel zuivel te exporteren(wat onze minister van landbouw verdedigt)wil nog niet zeggen dat de promaire producenten dit wel kunnen.
  Als wij dit aangemoedigd door onze minister door dik en dun zullen willen bereiken ;betekent dat wij het tegen een lagere kostprijs moeten dan waar ook ter wereld.En om die te bereiken moet dan ook onze nationale minister een extra duid in de zak doen.
  Als deze dan zegt dat dit van brussel niet mag vanwege valse concorentie ;dan moet zij misschien wel tot inkeer komen.

 • no-profile-image

  Boer

  Je lacht je te barsten.Varkenshouder,ondernemen betekend niet armoede.Jullie manier van ondernemen is juist wat de melkveehouderij de afgelopen tijd heeft uitgevonden dat het niet wil.Overproduceren is zinloos want het haald de prijs onderuit.Produceren voor een wereldmarkt die meestal minder betaald dan de kostprijs is zinloos en ook niet duurzaam.Het is daarom goed dat het quotum nog niet is afgeschaft.De melkveehouderij heeft een voorproefje van de vrije markt gehad,en hoewel ze niet bang zijn om net als de varkenshouders te "ondernemen" gaat de lol er snel af als dat net als bij jullie gepaard moet gaan met chronisch slechte prijzen,een kont vol schuld en een lege portemonee.Dan is er nog de frustratie als alleen derden in staat blijken te zijn de vruchten te plukken van je harde werk.Daarbij heeft de varkenshouderij ook nog steets exportsubsidie nodig om vlees af te zetten op de wereldmarkt.Zorgen dat je niet bedonderd wordt en dat je als industrie zorgd dat de zaken goed geregeld worden zodat je als producent ook een boterham kunt verdienen is ook ondernemen.

 • no-profile-image

  gert

  Liberalisatie met de NMA op de loer

 • no-profile-image

  varkenshouder

  De veehouders moeten niet zo zeiken!
  Stop met klagen en ga ondernemen!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  5 oktober wordt weer een spannende dag! Misschien komen er betere suggestie's?,om evenwicht op de melkmarkt te krijgen? Maar tot nu toe lijken alleen de voorstellen van Duitsland en Frankrijk op elkaar. Ik vraag mij nu af, hoe gaan DDB en EMB,met de internationale verschillen om?.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.