Home

Achtergrond 176 x bekeken 8 reacties

Verburg naar EU-beraad over lage melkprijzen

Minister Gerda Verburg (Landbouw), die donderdag nog onwel werd tijdens een Kamerdebat, gaat maandag naar Brussel voor EU-beraad over de lage handelsprijzen voor melk, aldus haar woordvoerster.

"Het gaat uitstekend met mijn gezondheid. Ik ben helemaal klaar om te onderhandelen voor de boeren'', zei Verburg bij binnenkomst.
De minister bespreekt hoe ze de helpende hand kan bieden aan de melkveehouders, die maandag in Brussel betogen met gratis melk. De handelsprijs voor melk is in ruim een jaar bijna gehalveerd van 35 naar 20 cent per liter. Wereldwijd is de vraag naar melk gedaald, terwijl de productie toenam in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland.

"We willen de Europese melkveehouders helpen. Zo lang als nodig is, zo kort als mogelijk is'', aldus Verburg. Ze is echter tegen de eis van boeren voor een lager melkquotum: de productielimiet die de EU jaarlijks stelt. "Je ziet nu al dat de zuivel uit Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland in Europa oprukt. Met een lager quotum zou je die trend alleen maar versterken.''

Wel overwegen ministers de melkveehouders te helpen om samen sterker te staan tegenover de machtige supermarkten. De boeren zouden door grotere coöperaties een hogere prijs moeten kunnen afdwingen van de supermarkten, waar de melkpakken nog steeds relatief duur zijn. EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) kondigde bovendien al een onderzoek aan naar de mogelijk te dominante positie van supermarkten.

Plan van de Europese Commissie is dat boeren tijdelijk meer staatssteun kunnen krijgen zoals goedkope leningen of subsidie om te stoppen, opperde de Europese Commissie. Maar Verburg vindt de staatssteun geen oplossing en wijst op het begrotingstekort van de Nederlandse regering. De EU had eerder al melk en boter opgekocht voor opslag, exportsubsidies gegeven, een campagne opgezet voor meer melkdrinken en schoolmelk uitgebreid.

Bij het beraad zal minister Verburg haar collega's nog oproepen tot een kortere rijtijd bij veevervoer. Vrachtwagens zouden hooguit acht uur met vee onderweg mogen zijn, vindt de minister.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Ze had beter thuis kunnen blijven. Eerst aansturen op meer melk en vervolgens opkopen, hoe kortzichtig kun je zijn

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hallo,toekomstige Boerin.Het is bekend dat heel veel Nederlandse melkveehouders voor de Wereldmarkt willen produceren.Het liefst ongelimiteerd.Maar een goede prijs kunnen wij niet afdwingen.Alleen dat is het GROTE PROBLEEM waar wij nu mee zitten,alleen dat!!! Daarom moet ik het advies van Hans,uit Brasil beamen.Ga Nederland eens op een afstand bekijken.Het is zonde van je energie/actie te gaan vechten tegen een Bierkade.Tenzij je een mogelijkheid vind een kostrijs van onder de 22 cent per liter te realiseren!

 • no-profile-image

  gert

  Het begrotingstekort is nooit een excuus om geen landbouwgronden aan te kopen voor natuur ,kijk naar de plannen voor aankoop van gronden voor Oostwold in Flevoland.Dat excuus wordt willekeurig gebruikt

 • no-profile-image

  lege

  Voor de zoveelste keer durft ze niet van de ingeslagen weg af te wijken, bang als ze is voor gezichtsverlies. Dus komt ze maar met steun maatregels. Diep en Diep triest. Of is dit een truc om de kleine boer om zeep te helpen.

 • no-profile-image

  melker is geen soldaat

  Als er al te veel is op de wereld;waarom is het europese deel dan te klein?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @lege beurs, Dat is geen truc, dat noemt men beleid

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het wordt spannend vandaag!Duitsland -Frankrijk,contra de rest! Nationalisme en Idealisme,gaan een grote rol spelen!Daarom verwacht ik geen cocreet besluit!

 • no-profile-image

  Toekomstig boerin????

  En wat is de uitslag? Lees maar hieronder

  De melkprijs wordt niet kunstmatig verhoogd!!!!!!
  Brussel gaat niet ingrijpen om de lage melkprijs
  kunstmatig te verhogen. Frankrijk en Duitsland hadden daarvoor gepleit, maar de andere laden en de EC willen
  vasthouden aan het beleid om juist minder in te grijpen en meer de markt te laten werken.

  De EC wil hooguit
  tijdelijk iets doen om de prijs te verhogen. De productie kunstmatig laag houden zoals onder meer Duitsland en
  Frankrijk willen, gaat de Europese Comissie te ver.

  NL vindt juist net als de EC dat de boeren moeten leren
  om zelfstandig te opereren op de wereld-melkmarkt. Die koers wordt nu voortgezet.

  Melkveehouders wordt
  wakker, het interesseert mevrouw verburg helemaal niks wat er met jullie mooie boerderij, koeien en julie
  families gebeurt. Grijp nu in voor het te laat is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.