Home

Achtergrond 647 x bekeken

Veel vraag naar nieuwe rassen zetmeelaardappelen

De vraag naar nieuwe zetmeelaardappelen blijft groot onder de telers van zetmeelaardappelen. Dat bleek tijdens de open dag demovelden bij akkerbouwer Beuling uit Eerste Exloërmond.

"De Scarlet is een redelijk nieuw ras, maar de resultaten vallen tot nu toe een beetje tegen", zegt Geert Jan Smegen van Avebe Agro. Een akkerbouwer beaamt dat. Weer een ander zegt erbij dat dat vooral door de droogte van de laatste twee jaar komt.

Het relatief nieuwe ras is met open armen is ontvangen door de telers. "Dat terwijl we in het begin de telers alleen konden melden dat het ras schurftgevoelig is. Dat valt in de praktijk mee", zegt Smegen. Uiteindelijk zal wanneer meer telers het ras gebruiken blijken of het een succesras is.

Op de demodag konden de telers nog twee nieuwkomers bekijken: Messina en Altus, een vroeg en een laat ras. Beiden zouden goed moeten gaan presteren op het gebied van onderwatergewicht (OWG). De bonus voor het OWG is eraf, maar het OWG is nog steeds belangrijk voor telers.

Tijdens de demodag bleek wel dat het aantal tonnen van de diverse rassen goed is. Ook op het gebied van ziekteresistentie scoren de meeste rassen goed. Het OWG blijft echter een beetje achter. "Vaak is dat te compenseren met het aantal tonnen, maar dat lukt niet altijd", zegt Smegen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.