Home

Achtergrond 292 x bekeken 20 reacties

'Veehouder zelf mede debet aan ganzenprobleem'

Veehouders zijn zelf mede debet aan het probleem van de grote aantallen overwinterende ganzen. Dit constateert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Door de toegenomen bemesting van grasland zijn de aantallen overwinterende ganzen in Nederland zeer sterk toegenomen. De overwinterende ganzen fourageren vooral op grasland en profiteren van het feit dat het gras door de goede bemesting langer groeit en voedzaam is. Het ganzengedoogbeleid van de laatste jaren zorgt ervoor dat de overwinterende ganzen zich nog meer thuis voelen op de Nederlandse graslanden dan ze al deden.

Daarnaast speelt de beperking van de jacht een rol. Hierdoor ervaren de dieren meer rust en trekken extra aantallen ganzen op de Nederlandse weiden aan.

De belangrijkste pleisterplaatsen voor overwinterende ganzen liggen als een diagonaal lint van het Noordoosten naar het Zuidwesten over Nederland heen.

In de winter van 2006/2007 werd een voorlopige piek in de winterpopulatie van ganzen in Nederland bereikt met bijna twee miljoen kolganzen, brandganzen en grauwe ganzen. Rietganzen en rotganzen zijn in kleinere aantallen aanwezig. De grootste concentraties werden geteld in Zuidwest-Friesland, rondom de Biesbosch en in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rianne

  Laat me niet lachen dat door meer bemesten van grasland de ganzen daarop afkomen. Er zijn veel meer ganzen en veel meer natuur waar niets te halen is! Daarom komen ze op grasland af wat wel bemest wordt, daar is wat te halen. Men moet veel meer ganzen afschieten, het is een groot probleem. De voedselvoorziening en het milieu lijdt er veel onder. Zoveel ganzen vernielen veel en maken er een hele vieze zooi van! een echte dierenvriend wil zoiets niet. Je moet alles netjes houden!

 • no-profile-image

  student

  Vreemd, Het is de schuld van veehouders omdat ze meer bemesten? uit welk jaar zijn die onderzoeksresultaten? Ik geloof dat na het uitkomen van elke nieuwe nitraatrichtlijn alleen nog maar minder bemest wordt (en mag worden). Ik zie tijdens het nemen van versgras monsters voor onderzoek alleen maar minder voedzame graslanden. Wel meer onkruid (krijgt meer kans door strengere bemesting) mischien dat daar die gansen van houden?

 • no-profile-image

  zonder bemesten,

  Volgens mij mogen we steeds minder bemesten, als je weinig gaat bemesten krijg je roestig onsmakkelijk gras waar je niet van kunt melken en ook geen gehaltes van kunt krijgen, hoe moeten we dan nog wat verdienen of gunt niemand de veehouder meer een boterham met een beetje beleg, het lijkt er sterk op.

 • no-profile-image

  slechte onderzoeker

  15 jaar terug werdt er veel meer bemest, deze onderzoeker heeft de invoering(en later afschaffing) van minas even over het hoofd gezien. Weg geld voor onderzoek!!!!!

 • no-profile-image

  Faunabeheerder

  Ik ben altijd wel blij met onderzoeken, maar het is zo jammer dat deze altijd wordt uitgevoerd door onderzoekers. Ze hebben leren onderzoeken, maar hebben geen verstand van de materie. Dit is weer zo'n voorbeeld. Ondertussen polderen we lekker verder en laten we de maatschappij lekker discussieren, zodat we geen oplossingen hoeven te bedenken.
  Tegen de veehouders kan ik alleen maar zeggen. Meldt die schade!

 • no-profile-image

  gj

  "Planbureau voor de Leefomgeving"
  Wat is dit nu weer voor een vage instantie?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ha daar is die kip met zwemvliezen weer. Na ja zeg, proletarisch winkelen en vreedzaam delen is niet zo'n kunst voor dieven onder elkaar. Vandaar dat jullie alles onderschijten, zie je bij diefstal vaker. Is de spanning tijdens de inbraak heb ik begrepen uit de krant.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Hooo Hooooo melkveehouder wij gansjes zijn voor biologisch boeren. Wij nemen een hapje en laten een plakje..........Jullie moeten wel kunnen zien dat wij jullie met een bezoek vereren.

 • no-profile-image

  paul

  ja ja, nog even en er wordt ons verweten dat we veehouder zijn........

 • no-profile-image

  ganze

  Voor volgend jaar ....Breek de dag tik een eitje...

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Zie je wel . Ik heb de hele tijd al gegoggelt dat het de boeren hun eigen schuld is...Boeren eten toch zelf toch ook van een goed gevuld bord......

 • no-profile-image

  kapito

  bij ons zit een vos die willen de natuur lui afschieten om de ganzen te sparen zo dat ze verder kunnen gaan met hun natuur tereur.

 • no-profile-image

  boerin

  Hoe verzin je het ! Deze onderzoekers komen van een andere planeet. De regels van de Overheid kennen ze niet of willen ze niet weten. Dat journalisten deze onzin als nieuws brengen ; maakt duidelijk dat ze eerst niet gecheckt hebben of de info wel klopt. De laatste jaren komen hier ook grote groepen ganzen, volgens een vogelaar omdat ze elders door woningbouw en industrie e.d. verdreven zijn ! Mijn schuld ??

 • no-profile-image

  boerin

  Onzegrond is ongevraagd en zonder overleg ingedeeld als ganzenfourageergebied in gedeeld.
  Wij hebben als hobby shetlandpony's, die s'winters het gras kort grazen.
  Toch komen de ganzen in grote getalen bij ons in de wei en jagen onze pony's op een hoopje voor in de percelen met hun geschreeuw.
  Eigenlijk zagen ze liever dat wij de shetlandpony's uit de wei halen zodat de ganzen meer eten hebben.
  We zijn niet helemaal gek dus laten we de pony's gewoon lopen en jagen de ganzen wel weg, zodat de pony's meer gras hebben.

 • no-profile-image

  gj

  even Googlen op PBL, 250 mensen aan het werk, de een nog een mooiere titel als de andere. De Balkenende norm zal wel ver worden overschreden.
  Er zullen ook wel de nodige lijnstjes zijn met de Dierenpartij.
  Goed gewerkt hoor PBL, zo blijft jullie ruif wel gevuld. Denk dat jullie opvreters zijn!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ja wij goggelen ook regelmatig...kom hier kom hier, lekker gras....

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Wat vage club.....wij hebben een lobbyist ingeschakeld en een modern communicatiebureau..... motto: met gijs gans meer mans.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Het verschijnsel zachte winters wordt niet meegerekend?? Je kan het ook omdraaien, toe boeren in de winter nog mest uit mochten rijden lusten de ganzen het gras niet meer!!

 • no-profile-image

  Vuurwerk

  Koop het komende jaar met vuurwerk- gillende keukenmeiden op voorraad in. Steek deze af tussen de koppels en voila-ze gaan weg. Als we dat met z'n allen gaan doen moet je zien dat ze het niet zo leuk meer vinden op ons lekkere graslandje.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Sorry Rianne...Wie o wie maken er op deze wereld zo een rotzooi van ???
  Wij delen met zijn allen een lekker sappig weilandje terwijl jullie elkaar nog niet eens een goede melkprijs gunnen.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.