Home

Achtergrond 194 x bekeken

Vanaf oktober twee maanden geen palingvangst

Europese experts zijn positief over het Nederlandse aalbeheerplan.

Hun advies moet nog formeel worden goedgekeurd, maar het betekent wel dat de Nederlandse palingvissers van 1 oktober tot en met 30 november geen aal meer mogen vangen. Dat maakte het ministerie van LNV dinsdag bekend.

Het is een tijdelijke maatregel benadrukte minister Gerda Verburg (LNV) in de Tweede Kamer, "maar het gaat me te ver om te zeggen dat we dit in 2010 weer gaan herzien.'' Vanaf 2010 is voorzien in een vangstverbod van drie maanden (september, oktober en november) om de bedreigde paling de kans te geven zich te herstellen.

Palingvissers vrezen dat dit het einde betekent van hun bedrijf. Verburg beloofde dat ze voor het einde van het jaar meer te melden heeft over een bijdrage uit het Europees Visserij Fonds voor sanering van de ongeveer 140 palingvissers tellende sector. Ze heeft al wel 700.000 euro om het inkomstenverlies van de vissers te compenseren.

Verburg verzekerde de Kamer dat ze zodra er een een goed alternatief ligt, dit als een leeuw zal verdedigen bij de Europese Commissie in Brussel. Het huidige plan met vangstverbod kan worden aangepast als er nieuwe gegevens zijn over de palingstand. Aanpassen zou bijvoorbeeld kunnen als de vissers regionale beheerplannen hebben om de palingstand te beheren. Volgens Verburg ziet ook Eurocommissaris Joe Borg een proef met regionale beheerplannen wel zitten, mits de paling in die opzet net zo goed wordt beschermd als in het dinsdag goedgekeurde voorstel. Maar dan moeten er wel goed samenwerkende regionale beheercommissies zijn, benadrukte de bewindsvrouw.

De minister weerstond de druk van de Kamer die wilde dat ze nogmaals naar Brussel zou gaan om daar te pleiten voor een alternatief plan van de vissers. Verburg wilde niet, aangezien het plan was afgewezen omdat het te weinig effect zou hebben. En zonder nieuwe informatie was er volgens haar geen reden waarom het oordeel nu wel postief zou uitvallen. Ook al niet omdat volgens Verburg niet alle palingvissers achter de aanpak van hun beroepsgroep staan. Daardoor wordt niet de beloofde 157 ton maar ongeveer 144 ton schieraal uitgezet om te kunnen terugkeren naar de paaigronden in de Sargassozee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.