Home

Achtergrond 339 x bekeken 6 reacties

VS koopt voor 30 miljoen dollar varkensvlees op

De Amerikaanse regering wil de komende weken nog eens dertig miljoen dollar steken in het opkopen van varkensvlees. Dat heeft landbouwminister Tom Vilsack aangekondigd.

Het opgekochte vlees bevoorraadt de inlandse voedselhulp en dient vooral om de noodlijdende varkenssector een duwtje in de rug te geven.

Het afgelopen jaar investeerde de regering al 151 miljoen dollar om varkensvlees uit de markt te nemen. Net zoals hun collega's in Europa lijden de varkensboeren in de VS onder de economische recessie. Tegelijkertijd proberen belangrijke importeurs van Amerikaans varkensvlees, waaronder China, in toenemende mate zelfvoorzienend te worden. Ook de vrees voor Mexicaanse griep heeft de uitvoer van vlees uit de Verenigde Staten geen deugd gedaan.

De Amerikaanse varkenssector had gerekend op een bijkomende injectie van 150 miljoen dollar, waarvan 50 miljoen nog in september moest gespendeerd worden. Hoewel de boeren het met veel minder moeten stellen, zijn ze niet ontevreden over de overheidssteun. "De opkoopregeling en de aanhoudende inspanningen om exportmarkten te heropenen, zijn belangrijke stappen om vraag en aanbod eindelijk weer in evenwicht te brengen", zegt voorzitter Don Butler van de National Pork Producers Council.

In zijn jongste rapport voorspelt het Amerikaanse landbouwministerie dat de export van varkensvlees in 2009 zal krimpen tot 1,89 miljoen ton, een daling van tien procent in vergelijking met vorig jaar. Verwacht wordt dat de uitvoer volgend jaar weer zal toenemen tot 2,01 miljoen ton.

De varkensprijzen op de termijnmarkt van Chicago doken echter naar beneden toen de nieuwe overheidsmaatregel bekend raakte. Analisten hadden immers gerekend op een meer omvattend steunpakket.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  voor 30 000 000 euro kunnen er zeker 1 miljoen speenbiggen opgekocht worden.. dit betekent uiteindelijk = 100 000 000 kg minder vlees op de markt. oh ja de speen biggen wegen ook 7,5 miljoen kg. dus zeg maar 90 000 000 kg vlees foetsie. met die 30 000 000 kunnen ze nu zeg maar 20 000 000 kg vlees uit de markt halen en opslaan... en daarbij komt dat vlees later ook weer op de markt. uitiendelijk is de staat alleen de vrieskosten kwijt en komt het geld ook weer terug, maar als de staat de varkenssector wil helpen doe het dan goed en niet half.

  Trouwens wel mooi speculeren zo met belastingcenten.. nu goedekoop inkopen en straks duur verkopen en weinig risico.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Stuur dat varkensvlees maar naar Afganistan........zijn de Tablibs buitengewoon alergisch voor.....

 • no-profile-image

  allemaal

  John, de markt kun je hooguit tijdelijk manipuleren door schijnoplossingen. Wanneer de overheid een "goede biggenkoper" wordt, maken we in no-time weer extra biggen. Bouwplannen liggen bij zeugenhouders altijd klaar. Een groot deel verdient de laatste jaren weinig aan de biggen, maar er zijn ook grootverdieners, die het kunstje kennen en altijd doorontwikkelen. Wen er maar aan, laatste 25 jaar nooit anders geweest.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Opslaan van varkensvlees is een manier om de prijs langere tijd laag te houden.
  Goed voor de consument.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Het kunstje kennen lukt mij ook wel. veel biggen maken en zo duur mogelijk verkopen, maar door de ontwikkeling die we nu doormaken worden de grote varkenshouderijen alleen maar groter. deze bedrijven kunnen straks alleen nog maar overgenomen worden door grote multinationalsdie nog verder onder de prijs door kunnen. als het eenmaal zover is heeft de rest van sector geen kans meer en dat moeten wij zien te voorkomen.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  niet alleen de taliban, maar de rest van de bevoling ook daar. brang het dan naar somalie of zow. van het geld wat ze daar besparen kunnen ze weer geweren en raketten kopen. dan hebben ze in amerika die 30 miljoen zo terug.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.