Home

Achtergrond 170 x bekeken

'Uitgestorven' schildpad duikt weer op

De Arakanschildpad is niet uitgestorven, maar leeft nog in een zeer afgelegen stuk oerwoud in Myanmar (voorheen Birma).

Dat meldde de in het buurland Thailand gevestigde Wildlife Conservation Society maandag. Onderzoekers van deze organisatie troffen onlangs in een reservaat vijf exemplaren van de uiterst zeldzame reptielensoort aan. Het is onduidelijk hoe groot de populatie schildpadden in het gebied is.

De vorige keer dat een Arakanschildpad in het wild werd waargenomen, was in 1908, toen een Britse militair op een exemplaar stuitte. In Azië maken stropers op grote schaal jacht op schildpadden. De dieren vormen een erg populair onderdeel van diverse gerechten. In 1994 werden een paar Arakanschildpadden aangetroffen op een markt in het nabijgelegen China.

De Arakanschilpad is maximaal 30 centimeter groot en staat lokaal bekend onder de naam Pyant Cheezar, oftewel 'schildpad die ontlasting van neushoorns eet'. Een ietwat gedateerde naam, aangezien de laatste neushoorns in de regio een halve eeuw geleden uitstierven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.