Home

Achtergrond 705 x bekeken 2 reacties

Uitbraak 'acute snot' in Gelderse Vallei

In de Gelderse Vallei is grote onrust ontstaan over de ziekte Infectieuze Coryza.

Er zijn tot nu toe zes legbedrijven in de Gelderse Vallei waar deze ziekte is bevestigd. Onder deze bedrijven bevinden zich gangbare bedrijven, maar ook enkele Freilandbedrijven. Er is echter geen verschil in besmettingsgevaar tussen gangbare en bedrijven met uitloop, meldt Teun Fabri, hoofd van de veterinaire afdeling pluimvee van de Gezondheidsdienst in Deventer. De GD heeft nog een aantal bedrijven in onderzoek, meldt Fabri.

Infectieuze Coryza staat ook bekend als Acute Snot. Volgens Fabri worden normaliter één à twee gevallen van de ziekte per jaar gemeld. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium Paragallinarum. "Het vreemde aan de huidige situatie is dat de bacterie zo infectieus is," aldus Fabri. De ziekte veroorzaakt daling van de eierproductie en veroorzaakt uitval onder de dieren. Soms wel tot honderd procent. De ziekte is niet bedreigend voor mensen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Acute snot had ik in april al.
  Doxycycline WSP (met citroenzuur) hielp niet bij alle dieren. Sommigen leken wel ILT te hebben zo benauwd waren ze. Anderen hadden alleen 1 of 2 oogjes dicht.
  Degenen met ademhalingsmoeilijkheden redden het meestal niet, die drinken niet voldoende. Enige wat hielp was 3 dagen spuiten met Baytril 5%. Als ze dan geen duidelijke verbetering lieten zien was het een dodelijke infectie. Ik dacht dat het kwam door vermindering van weerstand door de winter of een ander iets wat ze eronder hadden maar ze waren ontwormd en hadden ook preventief een kuur tegen coccidiose gehad ruim 2 maanden voor deze snot uitbraak (volwassen fokdieren).
  Wat opviel was dat de symptomen verschilden, niet allemaal snot wat ze afveegden aan de schouder, niet allemaal oogjes, niet allemaal benauwd, niet allemaal dikzitten.
  Deze rare soort van snot hebben veel hobbydierhouders last van. Ook mensen met 3 kipjes in de achtertuin die geen contact hebben met anderen.
  Het lijkt wel door de lucht te verspreiden.

  Vanaf april hebben we het voortdurend gehad. Maar als ze het gehad hebben krijgen ze het niet weer. Dus het zijn steeds de jonge dieren die het krijgen.

  Zou graag weten wat dit was.
  Een dode kip die onderzocht is door de GD Deventer had naast snot ook ILT.
  Geen van de andere dieren had ILT. Ook vreemd. Er wordt gezegd dat deze ILT het vaccinatie virus is.

  Als je zo doorgaat met al die stapelinfecties van op zich zwakke ziekteverwekkers maar bij stapeling wel dodelijk, weet ik echt niet meer wat ik moet doen en geven.

  Ik hou het bij snot op Doxycycline WSP wat goed werkt (5 dagen in drinkwater, elke dag verversen en overdoseren als de kippen echt niet lekker zijn anders de kop meerdere keren per dag in de waterbak duwen).

  Ik wens de pluimveehouders die hiermee te maken hebben sterkte!

 • no-profile-image

  john

  kunnen de dieren gewoon gehandeld worden? Kunnen ze ook gewoon geslacht worden??

Of registreer je om te kunnen reageren.