Home

Achtergrond 497 x bekeken 4 reacties

Tuinders staken financiering via borgstelling

Steeds meer glastuinders zeggen financieringen via het Borgstellingsfonds voor de Landbouw op.

Dat signaleert het ministerie van landbouw. Het opzeggen van financiering bij het borgstellingsfonds betekent dat teler en bank overeen zijn gekomen het bedrijf te verkopen. ”Dat betekent nog niet dat deze bedrijven failliet zijn”, stelt een LNV-woordvoerder.

In 2008 werd voor 37 miljoen euro aan nieuwe borg verstrekt in de glastuinbouw. Onduidelijk is of dat meer is dan in 2007. In 2006 was het 24 miljoen euro. De woordvoerder wil niet zeggen hoe groot de stijging in het aantal opzeggingen is. ”We willen in deze fase de onrust niet aanwakkeren.”

Het borgstellingsfonds dient ervoor eventuele verliezen bij verkoop op te vangen. ”Het zegt nog niet dat de bank zijn geld niet terugkrijgt. Er start eerst nog een uitwinningsprocedure.”

Het aantal investeringen in de tuinbouw liep vorig jaar al terug. Het was het eerste jaar dat LNV het krediet verruimde als crisismaatregel. In de land- en tuinbouw beslaat zo’n zekerheid via het borgstellingsfonds zo’n 20 procent van het totale geleende bedrag. Een uitkering uit het borgstellingsfonds gebeurt alleen als de banken op een juiste wijze tot financiering zijn gekomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Melkveehouder let op je zaak.....ik denk dat je er niet zo ver naast zit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  En Dirk Duijzer maar blaten dat de komende jaren nog meer vreemd kapitaal nodig is in de melkveehouderij. Mensen let op uw zaak, we gaan dezelfde kant op als de glastuinbouw. Eerst groeien om de kostprijs te verlagen waardoor men zeer kwetsbaar is geworden en bij de minste of geringste tegenslag de boerderij kan inleveren bij Dirk Duijzer met zijn mooie praatjes!!!!!

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Bedrijf verkopen....???Ja als je alle geluk van de wereld hebt.
  Beetje pech en je bedrijf is onverkoopbaar en zit alsnog vet in de problemen.
  Dit wordt heel veel tuinders nog een flinke schop na. Werk kwijt, centen foetsie, pensioen in rook opgegaan en zelf intussen een wrak. Dit klinkt negatief maar ik weet echt wel waar ik het over heb.

 • no-profile-image

  gelukkig gestopt

  Geef de sleutels maar aan de bank. Je hebt toch geen leven meer, ga naar het buitenland en begin een nieuw leven al is het maar in België. Geen BKR probleem en ze kunnen je niet meer terug pakken met het geld wat je dan verdient. Wees slim en stop ermee.

Of registreer je om te kunnen reageren.