Home

Achtergrond 268 x bekeken

Topman Cadbury stuurt brief naar Kraft Foods

Roger Carr, de topman van de Britse chocoladeproducent Cadbury, heeft dit weekeinde de top van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Foods middels een brief laten weten het miljardenbod op zijn bedrijf af te wijzen. Toch blijft de deur op een kier staan voor Kraft om met een beter en hoger bod te komen.

Dat is te lezen op de website van de Britse krant The Sunday Times.

President-commissaris Carr gebruikte woorden als ,,onaantrekkelijk'' om Kraft de deur te wijzen. Het bod van 11,6 miljard euro zou geen recht doen aan de waarde van het concern als zelfstandig bedrijf, noch aan de groeimogelijkheden. Daarbij zouden de synergievoordelen na een eventuele samengang niet goed zijn ingeschat.

,,Uw voorstel behelst voor aandeelhouders van Cadbury om hun aandelen in een toonaangevende op consumentengerichte onderneming om te ruilen voor contanten en aandelen in Kraft, een onderneming met een aanzienlijk minder gefocust beleid en met een historisch bezien lagere groei'', aldus Carr in de brief.

Het bod van Kraft , eigenaar van onder meer chocolademerk Milka en Philadelphia-smeerkaas, bestaat uit contanten en eigen aandelen. Per aandeel Cadbury biedt het concern 300 pence in contanten en 0,2589 nieuw aandeel Kraft. Direct na het bod wezen de Britten vorige week maandag het bod al af. Ondanks de weerstand van Cadbury liet Kraft het bod op tafel liggen.

Kraft is na het Zwitserse Nestlé het grootste levensmiddelenbedrijf ter wereld en is ook bekend van Lu, Toblerone en Côte d'Or. Cadbury maakt onder meer Dairy Milk-chocolade en Stimorol-kauwgum.

Met de brief begint het charmeoffensief van Cadbury om aandeelhouders te overtuigen van de mogelijkheden tot het verbeteren van de marges. Komende week is er een bijeenkomst van investeerders.

In de coulissen kijken ondertussen andere bedrijven tot nu toe nog rustig toe. Zo zou er niet alleen interesse zijn van 's wereld grootste voedingdmiddelenconcern Nestlé en chocolademaker Hersey's, maar ook van durfinvesteerder KKR.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.