Home

Achtergrond 340 x bekeken

Teleurstellend resultaat UV-C-bestraling in teelt

UV-C-straling is vooralsnog niet in staat om de aardappelziekte phytophthora of valse meeldauw in de uienteelt te verminderen.

Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van de afdeling Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) van Wageningen UR. Jan Lamers, als senior-onderzoeker bodemziekten verbonden aan de Wageningse universiteit, doet al vier jaar onderzoek naar de inzet van UV-C-straling. "Het laatste onderzoek werd in februari van dit jaar aangekondigd als 'alles of niets', maar de veldproef is zeer teleurstellend verlopen."

Lamers wilde eerst een door Dubex gebouwde machine inzetten, die de gewassen van boven belicht. In het geval van aardappelen zou het gewas door een sleepdoek worden gespleten om het hele gewas te bereiken. Al snel bleek de dosering die uit laboratoriumonderzoek naar voren kwam, 10 millijoules per vierkante centimeter, onvoldoende te zijn. "We hebben toen bij aardappelen besloten door de rijen te rijden en deze te belichten met een hogere dosering, van 20 of 30 millijoules."

De firma Clean Light, de uitvinder van deze bestralingstechnologie, adviseerde om eens in de twee dagen te rijden. Dat bleek onvoldoende, waarna Lamers overging op dagelijks rijden, waarbij ook verschillende snelheden zijn uitgeprobeerd. "Maar we hebben geen effect kunnen bereiken." Deels komt dit doordat in een dicht gewas de uitdoving groot is. De uien raken bovendien soms beschadigd door de lampen. Lamers stelt wel dat UV-C-straling kan werken in de kas bij bijvoorbeeld de komkommerteelt en de teelt van snijbloemen.

"In het verleden is daar gebleken dat botrytis en schimmels op het blad erg gevoelig zijn ook voor lagere doses UV-C." Arne Aiking, wetenschappelijk directeur van Clean Light, bevestigt dat de resultaten nog niet eenduidig zijn. "Maar we promoten de technologie met UV-C-stralingdan ook niet als vervanger van chemische middelen. Het aantal toegelaten middelen daalt echter, en daarom moeten ook andere middelen worden ingezet."

Of registreer je om te kunnen reageren.