Home

Achtergrond 231 x bekeken

Teler wacht af met bestellen Rubens-bomen

Fruittelers zijn terughoudend met het bestellen van bomen van het appelras Rubens.

Volgens oud-voorzitter Cees Masteling van telersvereniging Rubensco kijken telers de kat uit de boom wat het komende afzetseizoen voor Rubens betreft.

Volgens Masteling zijn er wel telers die dit najaar bijplanten. Na vier tot vijf jaar ervaring heeft hij zelf de teelt aardig op orde en plant hij zelf ook bij. "Nu is de tijd rijp om die grote investering terug te verdienen." Telers kunnen tot aan mei nog bomen planten, maar nemen wel het risico dat bomen dan zijn uitverkocht.

De oorzaak voor de afwachtende houding is te verklaren. Uitbetaalprijzen waren het voorbije seizoen redelijk tot goed, maar telers ervaren toch ook de nodige problemen in de teelt omdat het ras veel aandacht vraagt. "Een Rubens telen is topsport. De teelt is relatief intensief vergeleken met andere rassen, maar het is wel rendabel."

Rubens-telers ontvingen afgelopen jaar tussen de 50 en 60 cent per kilo. "Doordat we de lat voor kwaliteit zo hoog leggen realiseer je met een topkwaliteit op dit moment zo rond de 1 euro. Maar is het klasse 2-fruit, dan beur je een industrieprijs van 5 cent per kilo. Het is dus alles of niks”, aldus Masteling.

Vanwege de grote investering in de teelt pleit Masteling voor gedeelde regie in de keten. Dat zou de verantwoordelijkheid voor het product bij alle schakels vergroten, denkt hij. "Op dit moment is er te veel vrijblijvendheid." Hij denkt aan een model waarin boomkwekers, telers en afzetorganisaties gezamenlijk investeren in de aanplant. "Wij investeren zoveel terwijl we nauwelijks meepraten over de afzet. We willen zien wie onze klanten zijn."

Rubensco is een telersvereniging die zich vooral bezighoudt met teelttechnische verbeteringen. De relatie met Inova Fruit, waarin de afzetorganisaties Fruitmasters en The Greenery aandeel hebben, kan beter, vindt Masteling. "Zeker wat betreft de verkoop zouden we meer betrokken willen zijn."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.