Home

Achtergrond 158 x bekeken

Studenten betogen voor meer investeringen

Studenten hebben gisteren in Den Haag betoogd voor meer investeringen in het hoger onderwijs en tegen bezuinigingen, zoals het bevriezen van de studiebeurs de komende twee jaar.

In totaal trokken honderden naar het regeringscentrum, onder meer om "het kabinet de les te lezen''. De actie was een initatief van onder meer de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

"Er zijn zorgen over de internationale concurrentiepositie van Nederland. We behoren nog maar net tot de middenmoot van Europa als het gaat om innovatievermogen. OESO-cijfers tonen aan dat we in Nederland op de VS na de meeste studenten per docent hebben'', aldus de bond.

Niet alleen studenten namen de moeite om hun stem te laten horen. Ook de bestuursvoorzitter van de Universiteit en de Hogeschool Amsterdam, Karel van der Toorn gaf zijn mening. Hij ziet toekomst in vier onderwijsvarianten: een praktijkgerichte bacheloropleiding, een aanbod van praktijkgerichte masteropleidingen, een universitaire bacheloropleiding en een wetenschappelijke masteropleiding. De student moet volgens hem kunnen kiezen uit meer dan de huidige twee smaken hbo en universitair. Bachelor is de titel van een afgestudeerde hbo'er en master die van iemand met een complete universitaire opleiding. Van der Toorn riep op te investeren in het hoger onderwijs.

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) sprak de betogers toe. "Goed dat het hier niet alleen over de studiefinanciering gaat!.'' "Ik ben hartstikke blij dat jullie hier zijn, dat jullie laten zien hoe belangrijk jullie hoger onderwijs vinden!'' De studenten en de bewindsman weten zich gesteund door de Kamerbreed aangenomen motie-Hamer, die wil dat er bij de 'heroverweging' van de overheidsuitgaven 'extra overwegingen' gelden om ook op het onderwijs te korten.

Politiek

LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk vindt het een 'schizofrene' situatie. "Iedereen vindt onderwijs belangrijk, maar niemand investeert.''

Ook de politieke jongerenorganisaties CDJA, JOVD, Jonge Democraten, ROOD (SP) en PerspectieF (ChristenUnie) lieten van zich horen, maar dan via de radio. In het NCRV Radio 2-programma Knooppunt Kranenbarg zeiden ze dat Plasterk zelf maar eens een maand lang moet leven van een studentenbudget. De basisbeurs is 260 euro per maand voor een uitwonende student en 93 euro voor een thuiswonende. De minister krijgt 140.000 euro per jaar en een onkostenvergoeding van 15.000 euro, aldus de poltieke jongerenorganisaties.

De VVD kreeg dinsdag van de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Sijbolt Noorda, steun voor haar plan om de basisbeurs van de studiefinanciering om te zetten in een lening. Hij zei in het NCRV Radio 1-programma Lunch! dat studenten de lening na hun studie inkomensafhankelijk terug kunnen betalen. Het VVD-plan betekent dat er een miljard euro extra beschikbaar is voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. Volgens Noorda moeten studenten ook hun steentje bijdragen, omdat zij juist het grootste belang hebben bij meer kwaliteit. Hij vindt het overdreven dat zij klagen dat hun beurs een paar jaar wordt bevroren. Dat gebeurt met mensen die hun pensioen krijgen en bij veel cao's. "Dat is een gevolg van de crisis.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.