Home

Achtergrond 260 x bekeken 3 reacties

Schenk: garantieregeling ook voor melkveehouder

De garantieregeling van landbouwminister Gerda Verburg moet goed toegesneden worden op de melkveehouderij, vindt Siem-jan Schenk, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland.

Schenk zegt dat er nog overleg plaats heeft met het ministerie en de banken over de precieze invulling van de regeling. "Wij zijn specifiek op dit onderwerp nog met het ministerie in gesprek", meldt Schenk.

De zuivelvoorman zegt dat het er niet om gaat hoeveel melkveehouders ervan gebruik gaan maken, maar dat de mogelijkheid er moet zijn voor gezonde bedrijven om er een beroep op te doen.

Hij erkent dat de nood in de glastuinbouw op dit moment hoger is en dat de regeling daar dus ook eerder zal worden toegepast. "Maar het blijft een landbouwbrede regeling. En ik heb van de Rabobank ook het signaal dat het voor sommige melkveehouders wel degelijk een oplossing zou kunnen zijn."

Volgens Schenk is de regeling er vooral voor bedoeld om perspectiefvolle bedrijven door een moeilijke periode te helpen. De garantieregeling is bestemd voor bedrijven die geld moeten lenen om hun bedrijf voort te kunnen zetten. De regeling gaat op 1 oktober open. De garantstelling geldt voor leningen van maximaal 850.000 euro per bedrijf.

Lees ook 100 miljoen euro voor garantstelling landbouw

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boesje

  Ja boer, maar hij moet ook aan zijn ledenaantal denken. Iedereen weet dat de melkveehouderij vanwege zijn grond niet in aanmerking komt voor de garantieregeling. Met deze uitspraak wekt hij de indruk dat hij vecht voor zijn leden en de meeste aanhang trapt er weer in.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Er is weer eens wat te verdelen, dus wie meldt er zich ........! Definitie van een gezond bedrijf is dat ie zelf de broek op kan houden. Deze garantieregeling is dus bedoeld voor ondernemers die onverantwoorde risico's hebben genomen en hun expansiedrift , ten koste van voorzichterige collega's, in de toekomst maar voort kunnen zetten. Gaat het fout betaald de overheid, wie dat ook zijn mag??, 50 procent van de totale schuldenlast?? Dan is het niets anders dan verkapte steun aan de banken. Lang leve de liberale wereldhandel. Schaam U.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik dacht dat Siem Jan Schenk voor de vrije marktwerking was.Als mensen strijden voor een mechanisme waarmee een eerlijk inkomen gehaald kan worden uit de verkoop van melk houdt LTO zich afzijdig.Nu het met de melkveehouderij mis drijgt te lopen wil hij dat melkveehouders weer in de rij kunnen gaan staan voor een pleistertje.Ik vraag me af wat dat moet voorstellen.Siem Jan Schenk moet stoppen met om de hete brij heen te lullen.Als hij wil gaan voor de vrije markt moet hij de bedrijven die dat niet kunnen ook daadwerkelijk ijskoud laten vallen.Dat is gewoon de keiharde realiteit.Mischien begint het toch tot Siem Jan door te dringen dat de vrije markt voor de Europese en vooral de Nederlandse melkveehouders wel heel rampzalig zal zijn en dat eigenlijk alleen de ego's het beletten om aan te sluiten bij Frankrijk en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.