Home

Achtergrond 209 x bekeken

Sarkozy pakt CO2-uitstoot aan met belasting

De Franse president Nicolas Sarkozy gaat belastingen op de CO2-uitstoot invoeren.

Voor de president is het plan een wapen in de strijd tegen de klimaatverandering. "Het is tijd om een groene belasting te creëren'' , zei Sarkozy in een op televisie uitgezonden toespraak. ,,Onze grootste uitdaging is de klimaatverandering. Al onze landgenoten moeten zich daarover zorgen maken.''

De belasting op C02 wordt in 2010 ingevoerd en geldt voor het gebruik van olie, gas en kolen. Voor elke ton koolstofdioxide moet 17 euro worden betaald. Zowel de huishoudens als de industrie moeten belasting gaan betalen. Benzine wordt bijvoorbeeld 4 cent per liter duurder.

Uit onderzoeken is gebleken dat twee derde van de Fransen tegen de belastingen gekant is. Om de burgers en het bedrijfsleven niet te confronteren met een forse lastenverzwaring wil Sarkozy onder meer andere belastingen verlagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.