Home

Achtergrond 212 x bekeken

Rode Kruis wil EHBO-cursus verplichten

Het Rode Kruis heeft Europese landen vandaag aangespoord EHBO-cursussen voor iedereen verplicht te stellen.

Volgens de internationale hulporganisatie vertrouwen burgers te veel op noodhulpdiensten.

"56 procent van de landen in Europa heeft besloten de training te verplichten, maar dat is niet genoeg'', betoogde Dianne Issard van het Franse Rode Kruis vandaag. De aanpak verschilt aanzienlijk van land tot land, zo blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

Noorwegen werd geprezen als voorbeeld. In het Scandinavische land kreeg 95 procent van de inwoners een training en volgde later een opfriscursus. Oostenrijk en Duitsland scoorden ook goed met 85 procent. Nederland stond in de onderste regionen van de lijst met slechts 2 procent, bij Servië (3 procent) en Groot-Brittannië (5 procent).

In het zuiden en oosten van Europa denken mensen dat alles wel goed komt omdat ze noodhulpdiensten hebben, aldus Issard. ,,Maar de hulp kan te laat komen.'' Het hart stopt een paar minuten nadat het ademen is opgehouden en ambulancediensten in grote steden hebben gemiddeld tien minuten nodig om ter plaatse te komen, zo blijkt uit het onderzoek. Het Rode Kruis staat zaterdag stil bij de Wereld EHBO-dag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.