Home

Achtergrond 179 x bekeken 1 reactie

Rivierpaling sterk vervuild

De rode paling in de Nederlandse rivieren is nog steeds sterk vervuild, maar dit geldt niet voor de palingen in de wateren daarbuiten, zoals het IJsselmeer en de Friese meren, blijkt uit een rapport van Wageningen UR.

De paling uit de grote rivieren maakt voor 5 procent deel uit van de paling die in ons land wordt gegeten. De meeste paling die hier wordt verkocht, komt uit viskwekerijen en die voldoen wel aan de productnormen.

In totaal zijn 65 monsters rivierpaling onderzocht, die werd gevangen tussen 2004 en 2008. In meer dan de helft van de gevallen bleek de norm voor vervuilende dioxines te zijn overschreden. Deze stoffen kunnen ernstige lichamelijke klachten veroorzaken.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Klaas Janssen

  In het laatste rapport over giftigheid van stoffen in ons eten kwam de Wereld Gezondheidsraad met een hoofdstuk over de giftigheid van dioxinen. Daaruit blijkt dat veel dioxinen veel minder giftig zijn als tot die tijd werd aangenomen.

  Verder blijkt uit onderzoek dat sinds de jaren 70 gedaan is dat er een sterk dalende trend is in de vervuiling. De achtergrondvervuiling (die overal aanwezig is, ook in uw huiskamer) zal altijd voor een "ruis" zorgen.

  In een brief (14 maart 2007) aan de Minister schrijft de Voedsel en Waren Autoriteit: "Uitgezonderd een klein aantal palingliefhebbers eet de consument zeer weinig paling (en nog minder wilde paling) waardoor slechts een een zeer geringe additionele bijdrage aan de achtergrondblootstelling aan dioxinen en dioxineachtige PCB's onstaat en het risico van de palingconsumptie voor de bevolking nagenoeg nihil is."

  de conclusie is aan de lezer.

Of registreer je om te kunnen reageren.