Home

Achtergrond 203 x bekeken

Rijk staat garant bij lening

Agrarische bedrijven, die in beginsel gezond zijn maar door de economische crisis geen werkkapitaal meer kunnen lenen, kunnen een beroep doen op een garantieregeling.

Het plafond van de regeling is 200 miljoen euro. Dat heeft LNV-minister Gerda Verburg gisteren bekendgemaakt. De overheid staat voor maximaal 100 miljoen euro garant, de bank staat garant voor de andere helft.

De garantstelling heeft een looptijd van drie jaar, waarbij banken voor twee jaar uitstel van aflossing geven. Per ondernemer geldt een lening van minimaal 50.000 en maximaal 850.000 euro. De regeling gaat 1 oktober in, vol­gens het principe ’wie het eerst komt, die het eerst maalt’.

Vooral voor de glastuinbouw is de kredietregeling een uitkomst. Deze bedrijven kunnen vanwege hun relatief lage solvabiliteit moeilijker een lening loskrijgen bij de bank. Dat terwijl telers nu, aan de vooravond van een nieuw teeltseizoen, moeten investeren in plantgoed, energie en arbeid. De regeling staat echter ook open voor andere agrarische sectoren.

Verburg maakt voor de garant­stelling gebruik van de verruimde mogelijkheden voor staatssteun, die Brussel biedt. Daarnaast trekt de minister 500.000 euro subsidie uit voor bedrijfsadviezen.

De Rabobank zegt nog met LNV in overleg te zijn over hoe wordt bepaald of een bedrijf gezond is.

LTO Nederland en LTO Noord­Glaskracht zijn vol lof over de in­spanningen van Verburg. LTO is verder positief over de systema­tiek van melding vooraf en toet­sing door de overheid achteraf.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.