Home

Achtergrond 171 x bekeken 1 reactie

Rapport vangstbeperking paling vrijgegeven

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft een advies over beperking van de palingvangst naar de Tweede kamer gestuurd, nadat zij bij de Europese Commissie had aangedrongen op het openbaar maken ervan.

Palingvissers hebben een kort geding tegen Verburg aangespannen om inzage te krijgen in het advies van de biologen aan de Europese Commissie. Het is nog niet duidelijk of de rechtszaak nu van de baan is. Een woordvoerder van de Combinatie van Beroepsvissers zei vrijdag dat zijn organisatie ook wil weten hoe het advies tot stand is gekomen.

Verburg zegt zich in Brussel sterk gemaakt te hebben voor een alternatief plan van de palingvissers om het vangstverbod te voorkomen. Dat plan voorziet in maatregelen van de vissers om de palingstand op peil te houden. Volgens het zogeheten ICES-rapport is dit onvoldoende. Verburg besloot na een gesprek met Europees Commissaris Joe Borg (visserij) tot een vangstverbod van drie maanden. De Europese Commissie kan met eigen maatregelen komen als Nederland die niet zelf treft.

Het vangstverbod gaat in oktober in. De Tweede Kamer vergadert er volgende week donderdag over. Dan demonstreren de palingvissers bij het Kamergebouw.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De aalscholvers gaan rustig door met het palingvangen,verbod of geen verbod,ze kunnen heel wat op

Of registreer je om te kunnen reageren.