Home

Achtergrond 159 x bekeken 2 reacties

Rabobank: tarweprijs staat onder druk

De Rabobank verwacht dat de tarweprijzen de rest van dit jaar wereldwijd onder druk staan.

Ook voor 2010 is er weinig kans op hogere tarweprijzen. Dat stelt Wayne Gordon, analist bij de Rabobank Australië/Nieuw Zeeland. "In oktober/november zal de tarweprijs waarschijnlijk zijn dieptepunt bereiken. Dan komt de oogst van het noordelijk halfrond volop op de markt."

De termijnmarkt in Chicago noteerde maandagavond voor de tarwecontracten die in december aflopen $4,54 per bushel (114 euro per ton). Gordon: "Dat is hetzelfde prijspeil als in april 2007. Ik ben weinig optimistisch over 2010. De tarwevoorraden groeien wereldwijd voor het tweede achtereenvolgende jaar. Alleen als de productie op het zuidelijk halfrond dit jaar alsnog zwaar tegenvalt, is een prijsstijging te verwachten."

Gordon constateert dat de wereld dit seizoen veel tarwe oogst. "Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstprognose deze maand met 3 miljoen ton verhoogd."

Ook Australië oogst meer tarwe dan gedacht. Het marktbureau Abare schat de tarweoogst in Australië op 22,7 miljoen ton. Dat is 750.000 ton meer dan de vorige schatting van juni. Volgens Gordon is het groeiseizoen in West- en Zuid-Australië goed geweest. "Dat compenseert de daling van de opbrengsten in Queensland en New South Wales."

De hectareopbrengst in Australië komt op 1,7 ton, stelt Gordon. "Veel telers hebben minder geld uitgegeven aan kunstmest vanwege de lage tarweprijs. Ik ben benieuwd of deze trend doorzet."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  waar zijn al die mensen die twee geleden bij hoog en bij laag beweerden dat er een struckturele verandering plaatsvond wereldwijd en dat lage graanprijzen tot het verleden behoorden
  Laat die nu eens uitleggen hoe dat zo maar kan die lage prijzen
  Wij boeren weten al HEEL lang dat hoge prijzen onveranderlijk overproductie en lage prijzen bewerksteliggen

 • no-profile-image

  gert

  Melkprijs en andere agrarische produkten ook

Of registreer je om te kunnen reageren.