Home

Achtergrond 165 x bekeken

Rabo: animo lokale productie stijgt

De interesse in kassenbouw op lokale omringende markten neemt toe.

Ondanks een afzetcrisis en ingestorte investeringen ziet de Rabobank hiervoor meer financieringsaanvragen. Volgens afdelingsdirecteur akker- en tuinbouw Dick Oosthoek is de vraag afkomstig van zowel Nederlandse en lokale partijen. "Met de bouw van kassen dichtbij de afzetmarkt willen ze inspelen op de toenemende vraag naar lokaal product."

De interesse in dergelijke projecten lijkt aangewakkerd door de afzetcrisis, om zich zo te onderscheiden op de overvolle Europese groentemarkt. Het Nederlands-Britse project Thanet Earth is daarvan een goed voorbeeld.

De Rabobank spreekt nog niet van een sterke tendens. "Het is nu nog niet te zeggen of 1 procent of vijf procent van de Nederlandse productie naar lokale buitenlandse markten verdwijnt", zegt Dirk Duijzer, directeur agri en food van Rabobank Nederland in een gesprek met deze krant.

Terugval

De vraag naar nieuwe kassen in Nederland is sterk teruggevallen. Na de winter verwacht de bank een terugval in lopende bouwactiviteiten. In 2010 verwacht de bank dat nog 100 hectare nieuwe kas wordt gebouwd. Duijzer: "Dat is ongeveer een kwart van de normale activiteiten."

De onzekerheid over de toekomstige marktontwikkelingen voor de glastuinbouw is groot. De bank probeert met extra onderzoeksactiviteiten scenario’s te ontwikkelen, waaruit de ruimte voor Nederlandse telers moet blijken na 2011.

De grote schommelingen die zich het afgelopen jaar voor deden waren niet voorzien. Het herstel is ook onzeker. "Zullen de Russen weer bloemen kopen als de olieprijs hoger wordt?" Ook de productie-ontwikkeling in landen als Spanje en Marokko is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.