Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

Raad van State vernietigt ontheffing voor hagelkanon

De Raad van State heeft het maatwerkvoorschrift vernietigd dat de gemeente Kapelle had opgesteld voor een fruitteler uit Kattendijke voor het gebruik van een hagelkanon.

Volgens de Raad heeft de gemeente de fruitteler onterecht ontheven van de geluidsnorm.

Een campinghouder uit de buurt vocht de ontheffing aan omdat hij vreest dat gasten wegblijven van zijn camping door geluidsoverlast. Het hagelkanon mag maximaal 40 minuten per keer in bedrijf blijven. In die 40 minuten vindt elke zeven seconden een explosie plaats.

De campinghouder vreest vooral voor overlast bij nachtelijke hagelbuien. De gemeente Kapelle ziet die overlast niet, volgens de gemeente gaat nachtelijke hagel vaak gepaard met onweersbuien en komt daar ook geluidsoverlast uit. Tijdens de behandeling van de zaak vroeg de Raad zich af waarom het gebruik van het hagelkanon in de vergunning niet begrenst is op frequentie en tijdstip van gebruik. Volgens de gemeente is dat niet mogelijk gezien de onvoorspelbaarheid van het weer.

De gemeente heeft voor de fruitteler de geluidsnormen verruimd die normaal gesteld worden. Volgens de Raad heeft de gemeente niet duidelijk gemotiveerd waarom er voor de fruitteler een uitzondering wordt gemaakt. Daarom is het beroep van de campinghouder gegrond verklaard.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Hoe kun je dan met goed fatsoen een vergunning afgeven voor een brandweerkazerne, politiepost of ambulancedienst? Ook hierover kun je geen frequentie, en tijdstip van gebruik, bepalen en vastleggen in een vergunning. En dat bij uitrukken de geluidsnormen worden overschreden lijkt me evident.

Of registreer je om te kunnen reageren.