Home

Achtergrond 153 x bekeken

PvdA wil solidariteitsbijdrage hoge inkomens

De PvdA kiest voor een "solidariteitsbijdrage'' van mensen die het meeste verdienen, ofwel meer dan de premier, om te helpen bij het op orde brengen van het huishoudboekje van de overheid.

Met een nieuw toptarief in de inkomstenbelastingen van 60 procent kan volgens fractieleider Mariëtte Hamer van de regeringspartij 300 miljoen euro opgehaald worden.

Dat zei Hamer woensdag in de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen. Volgens de PvdA-fractievoorzitter toetst haar partij alle maatregelen om de gevolgen van de economische crisis op te vangen aan drie criteria: eerlijk delen, kwetsbaren beschermen en talenten benutten. "Want waar we zeker voor moeten zorgen is dat we beter uit deze crisis komen, en daarmee bedoel ik: slimmer, schoner en socialer.''

Coalitiegenoot en CDA-fractieleider Pieter van Geel zei te begrijpen dat de PvdA de behoefte heeft om te laten zien dat van iedereen een bijdrage wordt gevraagd. Maar Van Geel is kritisch. Gezien de opbrengst is het volgens hem "een tikje in de orde van symboolpolitiek'', terwijl een toptarief in de belastingen wel schade zou kunnen toebrengen aan de economie en werkgelegenheid.

Toptarief

Hamer erkende dat het gaat om "een klein begin'' bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Ook wil ze eerst nog van het kabinet horen hoe en wanneer de solidariteitsbijdrage van hoge inkomens ingevoerd kan worden. Ze zei dat het ingevoerd kan worden als de economie er beter voor staat.

SP-fractieleider Agnes Kant stelde voor om direct samen met de PvdA een motie te maken voor het invoeren van een toptarief. Haar collega Mark Rutte van de VVD daarentegen sprak van een ,,verschrikkelijke maatregel'', een "steek-je-kop-niet-boven-het-maaiveldmaatregel'' en een "jaloezie-belasting'' die mensen het land uitjaagt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.