Home

Achtergrond 190 x bekeken

Prijzen spruiten na slechte start weer opgekrabbeld

De prijzen voor spruitjes zijn na een zeer slechte start van het seizoen, zo’n twee weken geleden, gestegen naar 35 tot 40 cent per kilo voor A-sortering. De kwaliteit en versheid zijn goed.

De valse start is volgens Telersvereniging Spruiten Vooruit te wijten aan de droogte. Daardoor waren de vroege rassen nog eerder op de markt dan gepland, terwijl er nog geen vraag was. "In de toekomst willen we in zo’n situatie de supermarkten daarom tijdig informeren", vertelt Gillis Klompe, voorzitter van de vereniging.

De prijzen zijn dan wel gestegen, maar van een jubelstemming wil Klompe niet spreken. "Door de droogte verwachten we een productieverlies van 25 tot 30 procent. We moeten het dus vooral uit de prijzen halen." De vereniging ziet het seizoen desondanks met optimisme tegemoet.

Bij aanvang van het seizoen was al bekend dat er een areaalkrimp was tot 2816 hectare. Zo’n 200 hectare viel af. Ook is er een beperkte hoeveelheid zaad beschikbaar van het productieve ras Cyrus. Daarbij heeft er volgens de vereniging in de groeimaanden juli, augustus en september de handrem gestaan op de groei van spruiten. De groeiachterstand wordt voornamelijk veroorzaakt door de beperkte neerslag.

Dit jaar is er vanaf half juni tot en met half september zeer weinig neerslag gevallen. De vereniging spreekt van een ’gigantische verdamping’ waardoor het kunstmatig beregenen niet meer effect had dan het gewas vitaal te houden. "Ook al zou er nu in één week 100 millimeter water vallen, dan nog kan de ontstane groeiachterstand niet worden ingehaald."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.