Home

Achtergrond 294 x bekeken

Praktijktest Clamarin moet betrouwbaarheid aantonen

Praktijkonderzoek moet uitwijzen of de doseerunit voor toediening van Clamarin betrouwbaar genoeg is om het in de praktijk te gaan gebruiken.

"Voorlopig heeft het onderzoek alleen betrekking op consumptie- en zetmeelaardappelen", zegt Frans Janssen van de Plantenziektenkundige Dienst (PD).

Het middel tegen bruinrotbacterie in water is begin dit jaar toegelaten door het CTGB. Het duurt volgens de fabrikant Bright Spark nog minstens een jaar voordat het PD ontsmetten van consumptie- en zetmeelaardappelen met Clamarin gaat erkennen. "Eerst moeten twee keer tien boeren meegedaan hebben aan een praktijkonderzoek", zegt Maurice Tax van Bright Spark.

In eerste instantie waren de reacties van akkerbouwers op het middel nogal lauw, zegt Tax. "Nu het echt gebruikt wordt, groeit de interesse snel. Zeker doordat de grond op dit moment heel droog is."

Janssen zegt dat vooral de pootaardappeltelers kritisch naar het middel kijken. "Ze zijn trots op het goede resultaat dat het beregeningsverbod heeft gehad. Ze zijn bang dat wanneer iemand het middel niet goed gebruikt dat effect verloren gaat."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.