Home

Achtergrond 158 x bekeken

Pleidooi voor landelijke ov-politie

Verkeersminister Camiel Eurlings heeft vandaag onderzoek toegezegd naar een VVD-voorstel voor de oprichting van een landelijke politie voor alle openbaar vervoer.

Volgens Tweede Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) hebben de ov-bedrijven (trein, bus, metro en tram) nu allemaal aparte veiligheidsmensen in dienst, die niet bij elkaar kunnen bijspringen als er zich geweldsincidenten voordoen. De regeringsfracties CDA en ChristenUnie steunen het idee, bleek donderdag tijdens overleg in de Kamer.

Aproot ziet in een landelijke ov-politie het antwoord op verbaal en lichamelijk geweld, grof gedrag en intimidatie van reizigers en ov-medewerkers. De huidige situatie met aparte buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) noemt hij achterhaald.

Zijn idee zal worden meegenomen bij de uitwerking van zestien aanbevelingen die een speciale werkgroep onlangs deed om het openbaar vervoer veiliger te maken. Zo stelde die taskforce ook voor om het (camera-)toezicht uit te breiden en wettelijke reisverboden op te leggen aan raddraaiers. Eurlings tekende erbij aan dat de zaak van een landelijke ov-politie valt onder zijn collega van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst.

Voor 1 maart moet duidelijkheid komen over bijvoorbeeld de vraag wie wat betaalt. Alle partijen zijn aan bod, aldus de bewindsman. In de taskforce zaten de ov-bedrijven, overheid, politie, Openbaar Ministerie en vakbonden.

De NS is bezig eigen landelijke veiligheidsteams met in totaal meer dan zeshonderd medewerkers op te richten, die in het tweede kwartaal van 2010 inzetbaar zullen zijn, aldus de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.