Home

Achtergrond 191 x bekeken

'Pensioenleeftijd moet meebewegen met AOW'

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat de leeftijd voor het aanvullend pensioen "volledig meebeweegt'' met de voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

Dat zegt voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW in een interview met het Financieele Dagblad van maandag. Meebewegen van de pensioenleeftijd wil zeggen dat ook de opbouw van de pensioenen doorloopt tot het 67e jaar en werknemers pas op die leeftijd op het gewenste pensioen uitkomen. De jaarlijkse pensioenopbouw en ook de premie kan dan iets naar beneden. De overheid zou dat fiscaal kunnen afdwingen, vindt de werkgeversvooorzitter.

Verhoging van de AOW-leeftijd is volgens hem een van de minst pijnlijke maatregelen om iets te doen aan het gapende gat in de overheidsfinanciën. Om ouderen te ontzien wil VNO-NCW niet dat de leeftijd per 2016 met één maand per jaar wordt verhoogd. "Dan hebben mensen die nu 58 jaar zijn er al last van. Dat kan iets vriendelijker''. Maar op welke leeftijd mensen er dan wel last van kunnen krijgen, wil hij niet aangeven. Hij vindt het sowieso een "bureaucratisch monster'' die leeftijd met een maand per jaar te laten oplopen, zoals het kabinet wil. "Je moet gewoon een paar grote klappen maken.''

De onderhandelingen in de Sociaal-Economische Raad over alternatieven voor optrekken van de AOW-leeftijd zitten volgens Wientjes nog steeds muurvast. Hij denkt niet dat werkgevers, werknemers en kroonleden erin slagen het voor 1 oktober eens te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.