Home

Achtergrond 201 x bekeken 4 reacties

'Paling net zo bedreigd als panda'

Voor- en tegenstanders van de voorstellen om het vangen van paling te beperken, verzamelen zich dezer dagen op het Binnenhof in Den Haag waar de Tweede Kamer zich donderdag buigt over de plannen van verantwoordelijk minister Gerda Verburg (LNV).

Op aandringen van de Europese Commissie wil zij de vangst van paling vanaf 2010 drie maanden stilleggen. Dit jaar mogen de vissers al twee maanden, in oktober en november, niet op aal vissen.

Morgen melden voorstanders van de vangstbeperking zich in Den Haag en donderdag worden de palingvissers verwacht die het einde van hun bedrijf vrezen door de maatregel. Vertegenwoordigers van natuurorganisaties geven de boodschap af dat het happen in een broodje paling vergelijkbaar is met het eten van een broodje panda.

Ze vinden dat Tweede Kamerleden zich nog veel te weinig realiseren dat de paling net zo zwaar wordt beschermd als de panda. Beide dieren staan op de zogeheten rode lijst van met uitsterven bedreigde soorten, is de boodschap van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Natuurmonumenten, Stichting De Noordzee en ook Sportvisserij Nederland.

Volgens Carel Drijver (WNF) is een volledig vangstverbod op paling uiteindelijk de enige manier voor de paling om te overleven. ,,Het gaat zo slecht, dat elke paling die nu wordt gevangen er een te veel is. Overigens duurt het zelfs als er een totaal vangstverbod is, nog zestig tot tweehonderd jaar voordat de palingstand weer op het gezonde niveau is.''

Drijver denkt niet dat het kweken van deze vis een oplossing biedt. ,,Veel mensen denken dat, maar paling plant zich niet in gevangenschap voort.'' Hij wijst erop dat ook jonge palingen die worden opgekweekt, afkomstig zijn uit het wild.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabander

  Ik snap niet dat er nog gedicussieerd moet worden over een totaal vangstverbod van paling, als die volgens deskundigen zo bedreigd wordt in zijn voortbestaan!!. Gewoon doen, en wel onmiddellijk. Paling is immers toch een luxere vissoort die we gemakkelijk kunnen missen. En voor die paar gedupeerde palingvissers in Nederland moet de overheid gemakkelijk een financiele regeling kunnen treffen. Dat moet het ons toch waard zijn. Waar hebben we het nog over !!

 • no-profile-image

  gert

  Het aantal aalscholvers neemt enorm toe ,dit zijn perfecte palingvangers die een groot aandeel hebben in de palingvangst

 • no-profile-image

  Klaas Janssen

  @ brabander: "deskundigen" zijn het niet eens lees hiervoor het rapport van de commissie Eijsakker. Die zegt: Het streefbeeld dat IMARES/ICES/Willem Dekker voorsteld kan door voedselgebrek en verlies aan habitat (leefruimte) nooit zo hoog zijn. De berekeningen kloppen niet.

  Paling vergelijken met panda gaat ook niet goed. Paling is een CITES II dier en Panda een CITES I dier. Het verschil: CITES I dieren mogen niet uit het wild verwijderd worden en in CITES II zijn dieren opgenomen die niet direct met uitstreven bedreigd zijn en die mogen volgens CITES vrij verhandeld worden binnen het oorspronkelijke leefgebied.

  (CITES is de wereldwijde conventie die de handel in plant en diersoorten regelt)

 • no-profile-image

  Aal

  Wel, wij, aalschovers eten al duizenden jaren aaltjes maar tot heeft nog nooit tot overbevissing geleid. Wij, met onze kleinere hersentjes, begrijpen dat er een balans moet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.