Home

Achtergrond 983 x bekeken 1 reactie

Nieuw middel loofdoding aardappelen

Certis Europe komt met een nieuw product om aardappelloof te doden.

Het bedrijf bevestigt dit, maar wil verder nog niets zeggen totdat het middel is toegelaten tot de markt. ”Het product gaat qua werking richting Spotlight”, zegt Wouter ten Brinke van de gelijknamige bedrijf dat onder meer gespecialiseerd is in gewasbescherming.

Spotlight is een loofdoder die de stengel doodt, maar niet de bladeren. Voor een goede werking moet het gewas eerst behandeld zijn met Reglone, blijkt uit onderzoek op Colijnsplaat.

Onkruid

”Bij Finale is dat niet nodig. Die doodt zowel de stengel als het blad”, zegt Rik Mekking van Bayer CropScience. ”Daarnaast werkt het middel ook tegen onkruid. Bij droge omstandigheden is het, het aangewezen product.” Het nadeel van Finale is dat het niet onder natte omstandigheden is te gebruiken. ”Dan is het risico op naveleindrot groot”, zegt Ten Brinke.

Volgens Ten Brinke zijn zowel Finale als Spotlight goede middelen. ”Ze hebben allebei goede en zwakke punten. Voor een optimale loofdoding kunnen we echter geen enkel bestaand middel missen.” Dus ook Reglone niet. Om te voorkomen dat Reglone verboden wordt, kijken onderzoekers nu naar de werking van Reglone in combinatie met andere middelen. ”Op die manier hopen we te voorkomen dat Reglone het bodemleven beschadigt”, zegt Ten Brinke.

Voor de telers is het van belang dat een middel werkt en betaalbaar is. De keuze in het aantal loofdodingsmiddelen blijft klein.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer jr

    werd tijd, middel is al twee jaar in duitsland in gebruik, hopelijk een positief effect op de kosten van loofdoding

Of registreer je om te kunnen reageren.