Home

Achtergrond 429 x bekeken 8 reacties

Nevedi: importstop soja uit Noord-Amerika een feit

De invoer van soja uit de Verenigde Staten ligt stil.

Het risico dat een zending wordt teruggestuurd vanwege sporen van transgene organismen is te groot. Gevolg is dat producenten duurdere grondstoffen voor veevoer moeten gebruiken.
Import van transgeenvrije soja is vanwege de huidige nultolerantie onmogelijk. Welke maatregelen de handel ook treft, aldus directeur Henk Flipsen van de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie. ”Het is geen kwestie van geld. Logistiek kan het niet.”
Met Nutreco en Provimi telt Nederland toonaangevende diervoederbedrijven. ”Maar ook crushers als ADM en Cargill overwegen hardop of ze de fabrieken hier moeten sluiten”, aldus Flipsen. ”Door dit beleid verliezen we een positie die we niet kunnen herwinnen.”
Recent zijn in de Duitse deelstaat Nedersaksen, maar ook in Spanje, in scheepsladingen soja minieme sporen van transgene maïsgluten aangetroffen. Het betreft door de Europese voedselveiligheidsautoriteit als veilig aangemerkte varianten, MON88017 en MIR604.
De EU-nultolerantie laat echter geen ruimte voor zelfs de minste sporen. Frankrijk en Duitsland zijn verklaarde tegenstanders van transgene gewassen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Roy

  import op de soya, maar dat produkten in de winkel bestanddelen bevat van bewerkte soya maakt niet uit. Voorlopig maar geen american ribs kopen? We zijn roomser dan de paus!

 • no-profile-image

  iedere gek

  pfffffffff.verbeter de wereld,begin bij jezelf.

 • no-profile-image

  Gentech

  Patrick antwoord nu eens op mijn vorige vraag ipv een in jou ogen gelijk.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Genetch World for All, Met alle mogelijke respect, welke vraag en waar staat ie? U kopiërt mijn regel en eindigd met een statement, niks is bewezen, schrijjft U.
  Moet ik suggestief gaan denken wat U bedoeld? Dus wat bedoeld U, en waar wilt U antwoorden op? Neem even mee in uw vragen, en mogelijke antwoorden op mijn volgende vragen, mijn volgende vragen. Vindt U de EFSA, europese ...orgaan, onafhankelijk en objectief? Vindt U dat alle uitgesproken doelstellingen van Monsanto uit het verleden, zoals, gentech is beter voor de boer, meer opbrengst per ha, minder bestrijdingsmiddelen worden er gebruikt worden gehaald? Zo ja, welke zijn gehaald, en welke zijn volledig mislukt? Vindt U dat er voldoende onafhankelijk onderzoek is geweest? Vindt U dat bij ingrepen in de voedselketen de langdurige mogelijke gevolgen onderzocht moeten worden voordat het toegepast wordt en werd? Zo ja, hoelang, zo nee, waarom niet? Wat vindt U van de Marktpositie van Monsanto op elk continent in de hele wereld? Wat zijn de gevolgen voor de biologische teelt, boeren en producten volgens U wanneer elk land de gentech liefdevol toepast? Welke producten in de voedselketen zullen volgens U allemaal gemodificeerd worden op gen niveau? 1 product, 2, 20, 3000, en welke producten denkt U? Wat is er volgens U mis met de graan productie in de wereld, dus niet gentech geproduceerd, is er te veel, te weinig, en zijn er problemen nu? Waarom moet dat allemaal gentech gemodificeerd worden door de gentechbedrijfen?
  Vind U dat de gentech bedrijven samen zorgvuldig zijn omgesprongen met risco analyse? Is er een risico in de wereld op ongeoorloofde marktmacht? Kijkt een mens met zijn ogen of met een ander lichaams onderdeel. Hoe worden gedachten gevormd in iemands hersenen? Wat zijn neuronen (neuronet), en zijn ze beinvloedbaar? Wat is het doel van voedsel? Is het doel om als voedingsbron te dienen voor een menselijk lichaam of is het doel om zoveel mogelijk geld te verdienen over de rug van de voedsleketen? Of is er nog een ander doel. Hoe Werkt een menselijke cel, kunt U dat uitleggen. Wat is DNA, wat is RNA, hoe werkt een celmembraam en hoe worden cellen gekopiërd? Kijken we met onze ogen of met een ander orgaan, en welk orgaan?
  Hoeveel kamers heeft een menselijk hart?
  Heeft verandering in de menselijke genen en DNA op de werking op een mens. Waarom heeft de ene mens blauwe ogen en de ander groene? Hoe wordt een lichaam gevormd vanaf het moment van conceptie, tot baby, peuter, kind, puber, volwassene, en wat is de functie van voedsel bij dat proces?
  Denkt U dat wetenschappers alles weten? Zo ja, was dat het antwoordt misschien ook van een wetenschapper in de jaren 30 dat ie alles wist? Weet U wat een zonnestelsel is? Weet U welke invloed de Maan op de Aarde heeft, zo ja welke? Weet U dat er melkwegen bestaan en Universa`s? Kent U de term zwarte gaten, wat is dat volgens U, en wat is dat volgens de wetenschap/wetenschapper. Denkt U dat we alles al weten en ontdekt hebben?
  Heeft zuurstof, natuur en schoon water invloed op de werking van cellen of andere organismes? Kent U het woord rentmeesterschap en wat is dat volgens U? Heeft U daar een gevoel bij? Vindt U dat de mensen en wetenschappers zorgvulldig moeten omgaan met al het leven en het huidige leven. Denkt U dat gentech bedrijven zorgvuldig zijn in haar risco analyse? Als U zegt dat als iets niet is bewezen, wat bedoelt U daarmee? Wat is niet bewezen, en door Wie is het niet bewezen? Zijn wetenschappers almachtig, weten zij vandaag alles, of zouden zij niet alles weten en begrijpen?
  Waarom weet een wetenschapper niet wat zwarte gaten zijn in de ruimte? Waarom zijn daarover verschillende meningen tussen wetenschapper? Zouden die meningen kunnen veranderen in Tijd? Denkt U in termen, als het niet is bewezen, is het Dus niet waar? Heeft U de benadering zoals @Roy te Zwolle op 19:31, een ander doet het ook, dus Daarom moeten wij het ook doen, en dat gebruikt als argument? Bent U vaak depressief en is dat een neurologisch proces of een chemaich proces denkt U? Bent U een klager of bent U positief ingesteld? Bent U iemand die graag een slachtoffer rol aanneemt, zoals Henk Slipsen in dit artikel? Of bent U iemand die verantwoordlelijkheid kan en wil dragen? Bent U iemand die zegt, ik heb altijd gelijk en vooral acheraf? Hoe groot vind U zelf de gezondheids risico van gen-modificatie van alle mogelijke gewassen en voedingsmiddelen en producten op het leven van een mens, een kind of van de omgeving? Bent U iemand die zegt, wat maakt het uit, we gaan toch allemaal een keer dood? Vind U kwantiteit van een leven belangrijk? Vind U integriteit belangrijk? Vindt U dat een mens en de mensheid recht heeft op een hoog kwalitatieve voedselketen. Wie is verantwoordelijk voor een voedselketen op dit moment, vindt U die ok, of kan het verbeterd worden, en hoe zou dat moeten zijn denkt U ? Wordt er gefraudeerd in de voedselketen voor eigen belang denkt U? In afwachting van Uw vraag, kunt U alvast nadenken en voelen over de door mij gestelde vragen. Uw potentiël antwoordt van, Niks is bewezen wil ik graag zien in een breder licht. Want alleen dat antwoordt, is zo verschrikkelijk naiëf. Maar misschien overtreft U uw Zelf, ook al is het maar voor 1 keer in Uw cijfermatige en mentale leven.

 • no-profile-image

  bert

  er wordt meteen snel gezegd dat de soya heel duur gaat worden omdat alleen de soya zonder de aanpassing europa binnen komt.
  dan denk ik, ja ja; daar zijn ze weer.
  als je bedankt dat die landen buiten europa, waar wel de aangepaste soya verwerkt mag worden, eerder de aangepaste zullen nemen, omdat die straks met dump prijzen aangeboden wordt, doordat de miljoene kg soya die anders europa binnen kwamen, maar nu ineens niet. dat betekend dat de niet aangepaste soya wel duurder zal zijn dan de slechte. maar dat de prijs niks te hoog zal worden. omdat de slechte soya gedumpt gaat worden, die willen ze allemaal hebben.

 • no-profile-image

  Patrick

  Henk Flipsen zegt, "Het is geen kwestie van geld". Dat is het dus wel Henk, het gaat je alleen maar om het geld. Waarom zorg je dan niet voor een bloeiende handel, en productie gebieden, in veevoer van gentech vrije grondstoffen, als het niet om het geld ging? Waarom wil jij, en jouw sector geen verantwoordelijkheid dragen?
  Je bent echt te dom, en te stom om de huidige, of eventueel andere, realiteit te snappen, laat staan transcended time. Verleden, heden en toekomst, Henk. De huidige situatie gaat om een Toekomst, en is naar jullie gebracht om te zorgen dat je eindelijk verantwoordelijkheid kan dragen uit vrije wil. Laat zien dat je geen kinderen wilt vermoorden, laat zien dat je toekomstige generaties een kans op te leven Wilt bieden. Jullie willen niet eens een toekomst NU, je bent te dom, te egoistisch en vooral te Blind.

 • no-profile-image

  Patrick

  Het artikel geeft nog meer aan van de mentaliteit van bedrijven en managers en beleidsbepalers.
  Europa heeft de markt nooit opengesteld voor gentech, dus dat is niet van vandaag of gisteren. Echter ze doen net of dat wel zo is, en ze geen Tijd hadden om te anticiperen of te reageren of voor alternatiefen te zorgen. Nu kan het ineens volgens de logistiek niet, waarom kon dat vorige week wel, alleen om de risico's? Waarom is de logistiek niet zo opgebouwd dat je eventueel wel duidelijke logitieke transport systemen hebben die dat eventeel wel gescheiden aan zouden kunnen. Heeft men dit niet kunnen voorzien, was men te lui, zat men achterovergeleund? Tja zolang die bonus en salaris maar maandelijks komt is die kinderhand van die sectoren en verantwoordelijken snel gevuld. Maar verantwoordelijkheid nemen, of vooruit zien is er niet bij, dat is te lastig met hun mentaliteit. Artikel zegt, ”Door dit beleid verliezen we een positie die we niet kunnen herwinnen.”
  Hoezo, waar komt het huidige voer van de sector dan vandaan dat gentech vrij is? Ik bedoel zijn de laatse 50 jaar alle dieren in de landbouw dan niet gevoerd met gen-tech vrij voer? Hoezo verlies je dan een positie als die markt al bestaat?
  Tja typisch weer een mentaliteit van alle diervoederbedrijven en aanverwante bedrijven, kleuters die managers, ze hadden nog op de kleuterschool moeten zitten ipv een bedrijf of proces leiden en bewust toekomst vernietigend aan het werk te gaan. Het zal je vader, man of familielid maar zijn die dat bewust op hun geweten hebben, sterkte.
  Sterkte met het voorlezen bij het haardvuur van poëzie en kinderverhalen aan Uw kleinkinderen. Uw klein kinderen moeten nog maar afwachten of zij die kans nog krijgen.

 • no-profile-image

  Gentech world

  Laat zien dat je geen kinderen wilt vermoorden, laat zien dat je toekomstige generaties een kans op te leven Wilt bieden. Jullie willen niet eens een toekomst NU, je bent te dom, te egoistisch en vooral te Blind

  Niks is bewezen Patrick.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.