Home

Achtergrond 272 x bekeken 4 reacties

Nestlé koopt melk van Grace Mugabe

Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé koopt jaarlijks tot een miljoen liter melk van een Zimbabwaans melkveebedrijf dat is geannexeerd door Grace Mugabe, de vrouw van president Robert Mugabe.

Dat meldde de Zuid-Afrikaanse krant The Star gisteren. Robert en Grace Mugabe hebben zich elk vijf à zes bedrijven toegeëigend van verdreven blanke boeren. Eén van de bedrijven is Gushungo Dairy Estate in Mazowe ten noorden van Harare. Haar grootste klant is Nestlé Zimbabwe. Hoewel de dictatoriale Mugabes en hun handlangers zijn onderworpen aan sancties door de Europese Unie, hoeft het Zwitserse concern zich hier niet aan te conformeren.

Een woordvoerder van Nestlé bevestigt dat het bedrijf melk aankoopt van Grace Mugabe. Eind vorig jaar zijn acht van de vaste leveranciers noodgedwongen gestopt. Nestlé moet sindsdien melk aankopen op de vrije markt. Gushungo Dairy is momenteel goed voor tien tot vijftien procent van Nestlés lokale melkaanvoer.

Volgens het Zwitserse concern is de handelsrelatie met de Mugabes verdedigbaar, omdat de zuivelproducten bijdragen aan de voedselvoorziening voor de lokale bevolking. Echter, een 25-jarige werkneemster van Mugabes melkveebedrijf verklaarde tegenover de krant dat ze maar 40 Amerikaanse dollar (27 euro) per maand betaald krijgt. Ze heeft een baby maar kan de melk, die een dollar per liter kost, niet betalen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De multinationals gaan over lijken voor geld en kennen totaal geen normen en waarden. Snap niet dat de overheden zich nog steeds voor het karretje van deze immorele lieden laten spannen.

 • no-profile-image

  gert

  In Zwitserland draait alles om geld ,bij Zwitserse banken staat ook veel zwart geld van belastingontduikers en dictators

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Enkele dagen geleden schreef ik reeds,'' Het kapitalistische systeem kent geen genade''. Of zoals Melkveehouder schrijft; Normen en Waarden worden niet meer in acht genomen. Beste Lezers in zo een Wereld leven wij nu!.

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  De Zwitsers zijn sinds mensenheugenis neutraal. Ze bemoeien zich niet met de politiek van andere landen en zijn een bancaire vrijstaat voor allerlei gespuis over de hele wereld. Dat betekent dat zij niet vragen waar het geld vandaan komt, hoe het verdiend is, en hoeveel bloed er aan dat geld kleeft. Nestlé is een Zwitsers bedrijf. Maar de herkomst van een bedrijf is niet bepalend voor de duurzaamheid. Exxon en Shell bijvoorbeeld zeggen in West Europa dat ze duurzaam produceren. Maar buiten het gezichtsveld van West Europa rotzooien ze maar aan. De milieuramp met de Exxon Valdez is dankzij Bush afgekocht maar totaal niet ogeruimd. Shell doet maar wat in Nigeria en is wegens milieuvergrijpen uit het Sakalin project gedwongen in Siberië én in Canada is de winning van olie uit teerzanden niet bepaald een milieupluim waard. Greenpeace vecht de milieuramp, die daar zich aan het ontwikkelen is, aan.
  Maar ja, milieurampen leiden niet direct tot slachtoffers onder de mensen, wel onder de dieren. Zo kun je het niet vergelijken met de dictatoriale verschrikkingen van Mugabe. Maar toch de grote bedrijven in de wereld jassen maar door. Winst is bepalend voor wat er gebeurd. En alleen de winst telt, want anders valt de bonus te laag uit voor de "intelligente" loontrekkende managers van deze wereldomvattende ondernemingen. Maar ook deze managers zullen ziek worden, en dan pas beseffen wat échte rijkdom is. Zielig hé, dat hun intelligentie niet eerder alarmeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.